Amerikai és uniós fellendülésre utal a részmunkaidős foglalkoztatás növekedése

Vágólapra másolva!
Számos európai országban kétszámjegyű százalékos növekedést mutat a részmunkaidős foglalkoztatás az előző évi bázishoz képest, de abszolút mértékben még mindig elmarad a krízis előtti szinttől. Ez a növekedés arra utal, hogy mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban megindult a gazdasági fellendülés, mondta a Reutersnek Denis Pennel, a munkaközvetítő ügynökségek nemzetközi szövetségének elnöke.
Vágólapra másolva!

A részmunkaidős foglalkozatást növekedését hagyományosan a gazdasági fellendülés előjelének tekintik a gazdasági elemzők. A tapasztalatok szerint a részmunkaidős adatok javulását hat havi késéssel követi az általános foglalkoztatási adatok javulása, nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Denis Pennel, a munkaközvetítő ügynökségek nemzetközi szövetségének, az International Confederation of Private Employment Agencies (CIETT) ügyvezető igazgatója.

Számos európai országban kétszámjegyű százalékos növekedést mutat a részmunkaidős foglalkoztatás az előző évi bázishoz képest, de abszolút mértékben még mindig elmarad a krízis előtti szinttől. A részmunkaidős alkalmazottak által ledolgozott munkaórák száma áprilisban a tavalyihoz képest 16 százalékkal növekedett Franciaországban, 10,7 százalékkal Belgiumban és 18,1 százalékkal Olaszországban. Márciusban a németországi növekedés 23,6 százalékot ért el.

A konjunktúra alakulásának klasszikus lefolyása szerint a fellendülés először a termelőipari szektorban érezteti hatását, a szolgáltató szektorban pedig csak később. Mihelyst a fellendülés tartósnak bizonyul, 6-12 hónapos távlatban a részmunkaidős alkalmazás növekedése átterjed a teljes munkaidős alkalmazottak számának növekedésére.

A 2007 végén, 2008 elején recesszióba süllyedt Egyesült Államokban a gazdasági fellendülés gyorsabb mint Európában. Májusban a részmunkaidős alkalmazottak száma 19 százalékkal haladta meg az előző évit. (A CIETT adatai nem tartalmazzák az amerikai népszámlálásra felvett alkalmazottakat.)