Meghosszabbítaná az EU a szénbányászat állami támogatását

Vágólapra másolva!
Javasolni fogja az Európai Bizottság, hogy az európai uniós tagországok számára hosszabbítsák meg 2023-ig a szénbányászat állami támogatásának lehetőségét, értesült csütörtökön megjelent legfrissebb számában a European Voice című brüsszeli hetilap.
Vágólapra másolva!

A július elején beterjesztendő javaslat értelmében a támogatás fő célja ugyan a környezetszennyező létesítmények bezárásának elősegítése lenne, de még tizenkét évig nyújtható lenne az állami segítség. A szénbányászathoz kapcsolódó környezettisztító tevékenységet pedig a lap szerint ennél is tovább, 2030-ig támogatni lehetne.

A téma Magyarországot is érinti, mert Spanyolország, Szlovákia, Lengyelország, Románia és Németország mellett az ilyen típusú állami támogatást még nyújtó EU-tagállamok közé tartozik.

A javaslat ugyanakkor már az Európai Bizottságon belül is vitát váltott ki, mert a környezetvédelmi és klímavédelmi portfóliók birtokosai szerint ellentmond az unió azon törekvésének, hogy a gazdaságot alacsony szénkibocsátásúra állítsák át.

Joaquín Almunia, a kezdeményezésért felelős biztos az Európai Parlament egy bizottsága előtt csütörtökön megvédte a tervet, arra helyezve a hangsúlyt, hogy a támogatások idő előtti megszüntetése tízezres nagyságrendű munkahelyeket sodorna veszélybe az unióban.