Elkaszálta a román alkotmánybíróság a nyugdíjcsökkentést

Vágólapra másolva!
Elbukott a román kormány megszorító csomagjának egyik hangsúlyos eleme, a 15 százalékos nyugdíjcsökkentés. Ezzel kérdésessé vált az újabb IMF-hitelrészlet folyósítása - lehet, hogy adót kell emelni. A forint jelentősen gyengült a hír nyomán.
Vágólapra másolva!

Részben alkotmányellenesnek nyilvánította a román alkotmánybíróság a bukaresti kormány és a parlament által elfogadott megszorító intézkedéscsomagot - közölte pénteken a román média saját értesüléseire hivatkozva.

A Realitatea hírtelevízió szerint a nyugdíjak 15 százalékos mérséklése bukott el a testületben, viszont a közalkalmazotti bérek a kormány eredeti szándékai szerint 25 százalékkal csökkennek.

A kormány megszorító csomagját a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Legfelsőbb Bíróság támadta meg, így került a törvény az Alkotmánybíróság asztalára. A csomagról döntő ülés június 25-én kezdődött, de aznap nem született határozat. A tanácskozás péntek reggel 9 órától kezdődött újra. A törvénycsomag így visszakerül a parlament elé, újbóli megvitatásra - írta a romániai Új Magyar Szó internetes verziója.

A Krónika arra emlékeztet, hogy kérdésessé vált a Nemzetközi Valutaalap (IMF) aktuális hitelrészletének folyósítása, mivel a nemzetközi pénzintézet abban állapodott meg a bukaresti vezetéssel, hogy a költségcsökkentés jegyében a nyugdíjak összege kisebb lesz. Az IMF igazgatótanácsa hétfőn dönt az újabb támogatási részlet folyósításáról.

Sebastian Lazaroiu államelnöki tanácsos pénteken azt nyilatkozta a Realitatea.net hírportálnak, hogy ha az alkotmánybíróság elveti a megszorító intézkedéscsomagot, egyetlen megoldás marad: az adók növelése.

A döntés nyilvánosságra kerülése után azonnal gyengülni kezdtek a közép-kelet-európai devizák, köztük a forint is. Az euró rövid idő alatt 286 forint fölé, a dollár 233 forintra, a svájci frank pedig újabb éves csúcsra, 211,53 forintra drágult.