Rogán: Őszre lesz kész a devizahiteleseken segítő csomag

Vágólapra másolva!
Őszre lesz kész az a csomag, amely megsegíti a bajba jutott devizahiteleseket - mondta az [origo]-nak Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke.
Vágólapra másolva!

Egy-két héten belül nem lehet kidolgozni olyan intézkedéseket, amelyek segíteni tudnak a bajba jutott devizahiteleseken, egy pár hónapon belül azonban igen, őszre lesz kész az erre vonatkozó csomag - mondt az [origo]-nak Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke.

Rogán részleteket nem mondott a csomagról, de azt egyértelművé tette, hogy az átlagpolgárokat segítenék meg, nem pedig azokat, akik nagyösszegű hitelt vettek fel. "Egy 120 millió forintos hitelt felvevő adósra nem vonatkozna a lehetőség" - mondott egy példát a képviselő, aki szerint meghatároznak majd egy limitet, ami felett nem lehetne élni a segítséggel.

Rogán azt is elmondta, hogy szerinte nem kell minden devizahitelest megsegíteni, a nagy részben IMF-forrásokat felhasználó megsegítő csomag alapvetően a lakáshitelesekre vonatkozik majd.

A magyar devizahitelesek az utóbbi napokban azért kerültek nehéz helyzetbe, mert a svájci frank jelentős mértékben erősödött az euróval szemben, így a forinttal szembeni árfolyama soha nem látott szintre izmosodott. Kedden csaknem 217 forintot is kellett fizetni egy frankért a bankközi devizapiacon, aminél még sose kellett többet (erről itt olvashat részletesen).

A frankárfolyam emelkedése elsősorban nemzetközi hírek hatására következett be, a fő ok a dollár erősödése és a svájci jegybank megváltozott magatartása, ami szerint nem akadályozzák meg a frank erősödését (erről itt olvashat részletesen).

Azt Bencsik János otthonteremtési államtitkár is elmondta az [origo]-nak, hogy a kormány mentőcsomagja nem vonatkozik majd minden hitelesre (az interjút itt találja meg).