Tízmilliárd eurós spórolásra készül a francia kormány

2010.06.30. 19:54

Három év alatt, 150 intézkedéssel 10 milliárd eurót kíván megtakarítani a francia kormány. Nagy létszámcsökkentés lesz a közszférában, és csökkentik a szociális kiadásokat is.

A francia állam működésének modernizálása és az államháztartási hiány csökkentése érdekében 150 intézkedést vázolt fel Francois Baroin költségvetési miniszter a szerdai kormányülésen. A program a következő három évre 10 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő az állami kiadásokban.

A korábban bejelentett leépítések mellett 2011 és 2013 között 100 ezer közalkalmazotti munkahely szűnik meg a több mint 5 millió főt foglalkoztató közszférában. Az intézkedéstől - melynek következtében az állami szektorban dolgozók száma az 1990-es szintre fog süllyedni - 3 milliárd eurós megtakarítást remél a kormányzat.

Az állam működésére fordítható összegek tíz százalékkal, azaz 2 milliárd euróval csökkenek: a beszerzéseket egyetlen központ fogja intézni, és a közigazgatásban a felesleges papírhasználatot mindenhol az informatika váltja fel. A szolgálati autók száma 15 százalékkal csökken: a kiszállások helyett amit lehet, ezentúl interneten kell az állami szférában dolgozóknak megoldaniuk.

A szociális kiadásokat (családi pótlék, lakhatási támogatás) is tíz százalékkal tervezi csökkenteni a kormányzat, ez 5 milliárd eurós megtakarítást eredményezhet. Franciaország 2010-ben 67 milliárd eurót költ ilyen jellegű kiadásokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK