Szász Károlyt jelöli PSZÁF-elnöknek Orbán

Vágólapra másolva!
Szász Károlyt javasolja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének élére Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktor kormányfő a várakozásoknak megfelelően Szász Károlyt javasolja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete élére" - ezt jelentette be a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter. Az előző elnök, Farkas Ádám kedden mondott le június 30-i hatállyal.

Szijjártó Péter felidézte: a PSZÁF-ról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a felügyelet elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre. Orbán Viktor csütörtökön ezt a személyi javaslatot levélben elküldte Sólyom László köztársasági elnöknek.

"A magunk részéről természetesen semmi akadálya nincsen annak, hogy a lehető leghamarabb hivatalba lépjen a PSZÁF új vezetője" - tette hozzá a szóvivő. Kérdésre megerősítette korábbi álláspontjukat, miszerint erős felügyeletre van szükség, amely meg tudja védeni az embereket a "spekulációtól".

Farkas kedden tette nyilvánossá lemondásáról szóló közleményét, pedig hétfőn nagy többséggel fogadta el a parlament a PSZÁF 2009-ről szóló jelentését. Indoklása szerint munkáját szakmai és nem politikai alapon végezte, s mivel a választások előtt alig egy évvel nyerte el mandátumát, lemond az új kormány jelöltjének javára.

Mint írta, "úgy tartottam tisztességesnek, hogy az újonnan megalakult kormány számára lemondásommal megteremtem a lehetőséget arra, hogy a továbbiakban az általa jelölt szakember irányíthassa a felügyelet munkáját". Hozzátette, hogy szerinte a hatékony munkához a felügyelet elnökének bírnia kell a mindenkori kormány bizalmát.

Szijjártó Péter még ugyanaznap közölte, hogy Orbán Viktor kedd reggel, tehát Farkas lemondásának kiderülésekor tárgyalt Szász Károllyal. Szász már volt a felügyelet élén 2000 és 2004 között, akkor mandátumát tehát az első Orbán-kormánytól kapta. 2004-ben Draskovics Tibor pénzügyminiszter mentette fel, de egy munkaügyi per után a bíróság kimondta: szabálytalanul.