Csak a törvény hatályba lépésétől él a devizaalapú jelzálog tilalma

Vágólapra másolva!
Nem július elsejétől, hanem az erről szóló törvény hatályba lépésétől korlátozzák a devizaalapú jelzálogjog bejegyzését - erről a Nemzetgazdasági Minisztérium péntek késő délután adott ki közleményt. Így várhatóan csak július második felétől él majd a tilalom.
Vágólapra másolva!

Alaposan felforgatta a bankok hitelnyújtási gyakorlatát az a bejelentés, ami szerint július elsejétől nem nyújthatnak jelzáloghitelt devizaalapon (ennek részleteiről itt olvashat). Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június 30-án tett olyan bejelentést, miszerint másnaptól él a tilalom.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) péntek délután 5 órakor kiadott közleménye azonban visszavonta a korábbi bejelentést, és úgy változtatta meg azt, hogy a parlament elé kerülő törvényjavaslatból kivették a visszamenőleges hatályt. Az NGM közleménye ezt azzal magyarázza: hogy, "a kormány - 2010. június 30-i döntése idején - még úgy látta jónak, hogy a rendelkezés 2010. július 1-ével lépjen hatályba, és visszamenőleges érvényű legyen. A kormánydöntés és az intézkedés-tervezet benyújtása közötti időszakban azonban alkotmányossági aggályok merültek fel".

Ezért a kormány döntése kapcsán érintett jogszabályok - a devizakölcsön szerződéseket biztosító jelzálogjog korlátozása érdekében szükséges - módosításáról szóló rendelkezést csak a hatálybalépését követően kell a földhivatali eljárásban és a jelzálogjog alapítására irányuló szerződések esetében alkalmazni - írták.

Július második felében már élhet a törvény

A közlemény szerint, a parlament előreláthatólag két héten belül dönthet, és azt követően léphet hatályba a törvény. A korlátozásra azért van szükség az NGM szerint, mert az árfolyam-ingadozás miatt megnövekedett törlesztő-részletek következtében az elmúlt időszakban a devizakölcsönösök széles köre került pénzügyileg nehéz helyzetbe.

"A magánszemélyek és családok túlzott eladósodottsága az esetek egy részében a kölcsönök bedőlésével járt, amely a fedezetül szolgáló ingatlanok áron aluli elárverezéséhez, kilakoltatásokhoz vezetett. 2009 végén 90 ezer jelzálogalapú hitellel szemben állt fenn 90 napon túli fizetési késedelem, és az elmúlt évben 19,5 ezer ingatlan került végrehajtási vagy egyéb eljárás alá" - olvasható a tárca közleményében.

Vállalkozók felvehetnek devizaalapú kölcsönt

A minisztérium szerint a kormány által meghozott intézkedések hatására a lakosság devizában történő eladósodottsága csökken, az árfolyamkockázat kiküszöbölése miatt könnyebben tervezhetővé válnak a háztartások terhei.

Az intézkedéssel (a törvénytervezetek országgyűlési elfogadását követően) lehetetlenné válik, hogy természetes személy deviza alapú kölcsönszerződésének fedezetére jelzálogjogot jegyezzen be természetes személy tulajdonában álló ingatlan egészére, vagy annak tulajdoni hányadára. Ugyanez vonatkozik a szabadfelhasználású hitelekre is, itt sem lehet devizaalapon kölcsönözni.

Az adósok bankváltási, ingatlanértékesítési szabadsága és a piaci verseny fenntartása érdekében továbbra is lehetséges lesz a korábban megkötött deviza alapú kölcsön kiváltása, valamint a fedezetcsere. Az egyéni vállalkozók esetében - bár jogilag ők is természetes személyek - továbbra is megmarad a lehetőség devizalapú kölcsön felvételére - olvasható a közleményben.