Csökkent 240 orvosság ára

Vágólapra másolva!
Az olcsóbbá vált gyógyszerek között vannak a fekélybetegséget megszüntető készítmények, gombásodás elleni szerek, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok és vérnyomáscsökkentők is, írta hétfői számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Több mint 240 gerenrikus (lejárt szabadalmi védettségű) gyógyszer termelői ára csökkent július elsejétől, írta hétfői számában a Világgazdaság az országos Egészségbiztosítási Pénztár adataira hivatkozva. Az olcsóbbá vált gyógyszerek között vannak a fekélybetegséget megszüntető készítmények, gombásodás elleni szerek, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok és vérnyomáscsökkentők is.

A biztosító 2007-ben hirdette meg a negyedévenkénti árversenyt a gyógyszercégek generikus termékei között. Ez a generikus program évi 15-20 milliárd forint megtakarítást jelent az Egészségbiztosítási Alapnak, a betegeknek pedig 10-15 milliárdot, írja a lap.

Lassan azonban elfogy az ármérséklésben lévő tartalék, és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a tavalyival egyenlő, 345,3 milliárd forintos gyógyszerkassza elég lesz-e az idén a gyógyszerárak támogatására. Május végéig 12,7 milliárd forinttalköltött többet a társadalom biztosítás a patikákban kiváltott gyógyszerek árának támogatására