Líbia is bevásárolna a BP-papírokból

Vágólapra másolva!
Több olajtermelő állam és cég fontolgatja nagyobb tétel BP-részvény vételét, mivel a brit vállalat árfolyama nagyon alacsonyra süllyedt a fúrótorony-baleset nyomán. A legújabb érdeklődő Líbia lehet.
Vágólapra másolva!

Azt javasolja országa befektetési ügynökségének a líbiai állami olajtársaság vezetője, hogy vásároljon részesedést a brit BP olajvállalatban - jelentette internetes oldalán a BBC.

Sokri Ganem azt mondta, hogy a BP részvénye jelenlegi árán jó célpont az olcsó befektetést keresőknek, és ő bízik a cégben. (A brit kormányzat ugyanakkor - a Times információi szerint - már felkészült a BP összeomlására is.)

A BP-papírok árfolyama a Mexikói-öbölbeli fúrótorony-baleset óta esik: az április közepi, 650 dollár fölötti szintről mára 350 dollár alá süllyedt. Kedden előbb meredeken dráguljni kezdett, de délre elvesztítte a neggeli nyereség nagyját.

Nem Líbia az egyetlen ország, amelynek felkeltette érdeklődését az olcsóság, a Guardian korábbi értesülése szerint Kuvait, a kínai állami olajvállalat, valamint az amerikai Exxon Mobil is fontolgatja a bevásárlást. A BP jelezte, hogy üdvözli a befektetőjelölteket, új részvények kibocsátására azonban nem készül.

A baleset költségei eddig a BP saját bevallása szerint 3,1 milliárd dollárra rúgnak, és a megállíthatatlanul szivárgó olaj miatt hatalmas kártérítéseknek néz elébe a cég. Ezek összege több tízmilliárd dolláros nagyságrendű lehet. A szivárgás megszüntetésére - több sikertelen kísérlet után - legkorábban augusztusban lesz esély.