A forinthitel mellett érvelt Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök azt javasolja az embereknek, ha hitelt vesznek fel, forint alapút igényeljenek. A már bajba jutottak megsegítéséről elkezdődtek a tárgyalások a kormány és a bankok között.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte újságírói kérdésre, hangsúlyozva, ha valaki nem forint alapú hitelt vesz fel, olyan árfolyamkockázatokat vállal, amelyek kivédésében a magyar kormány csak bizonyos mértékig tud segítséget nyújtani.

Közölte: a már bajban lévő emberek számára fel kell állítani a nemzeti eszközkezelő társaságot. Erről a kérdésről a bankokkal már folytak "tapogatózó" megbeszélések - fűzte hozzá a miniszterelnök.

A külföldi pénzben felvett hiteleket nagyban megdrágította a forint relatív gyengülése. Emiatt többeknek jóval magasabb a hitelállományuk, mint volt felvételkor. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pedig arra keresi a megoldást, hogy a bankok ne kereshessenek milliárdokat azon, hogy nem a jegybanki középárfolyamon, hanem saját kalkulációjuk szerint állapítják meg az árfolyamot.