Szarvas Ferencet nevezték ki a MÁV élére

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően Szarvas Ferenc lett a MÁV új vezetője, aki Andrási Miklóst váltja. A felettes minisztérium az egész igazgatóságot és felügyelő bizottságot is visszahívja.
Vágólapra másolva!

Az előzetes sajtóértesüléseknek megfelelően Szarvas Ferencet nevezte ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a MÁV elnök-vezérigazgatójának, aki augusztus 1-jével veszi át a vasúttársaság irányítását. Andrási Miklós jelenlegi MÁV-vezér július 31-ig marad a posztján, szerződését - a minisztérium tájékoztatása szerint - közös megegyezéssel bontják fel.

A közgazdasági és jogi végzettségű Szarvas Ferenc 2000 óta vezette az Államadósság Kezelő Központot (ÁKK), korábban a Malév elnöke, valamint több magyarországi bank vezetője és az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese is volt. A minisztérium szerint tapasztalatai alkalmassá teszik arra, hogy az új közösségi közlekedéspolitikai koncepció részeként a MÁV szerkezeti átalakításával kapcsolatos szakmai-társadalmi vita lefolytatását, majd az új stratégia végrehajtását irányítsa. Az ÁKK új vezetőjét a nemzetgazdasági miniszter később jelöli ki.

A nemzeti fejlesztési miniszter az utasok jobb kiszolgálását, a vasúttársaság működésének ésszerűsítését, hatékonyabbá tételét, a vasút és a vasutasok társadalmi megbecsültségének helyreállítását várja az új vezetőtől - minisztériumi közlemény szerint. A MÁV Zrt. igazgatóságát és felügyelő bizottságát július 31-i hatállyal visszahívja, e vezető testületek új tagjait augusztusig nevezi ki a miniszter.

Korábban a Népszabadság azt írta, hogy a felügyelő bizottságban Gaskó István és Simon Dezső jó eséllyel pályázik arra, hogy megtartsák pozíciójukat, mivel ők dolgozói delegáltak.