Ötven százalékkal emelik a gázárat Ukrajnában

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap előírásainak megfelelően 50 százalékkal emelik a gáz árát Ukrajnában. Az ukrán költségvetést jelentősen megterhelte a gázár állami támogatása.
Vágólapra másolva!

Ukrajnában 50 százalékkal emelik a lakossági gázárat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének feltételeként - jelentette be Mikola Azarov ukrán kormányfő szerdán.

A miniszterelnök azt mondta a kormányülés után, hogy az augusztusban életbe lépő intézkedés elengedhetetlen feltétele annak, hogy Ukrajna megkapja a 14,9 milliárd dolláros IMF-hitelt. A földgáz árának jelentős állami támogatása folyamatosan komoly terhet jelentett az ukrán költségvetésnek a Szovjetunió 1991. évi széthullása óta.

Tetjana Jefimenko ukrán pénzügyminiszter-helyettes kedden jelentette be, hogy Ukrajna még a héten aláírja a szükséges dokumentumokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) másfél hete előzetesen kialkudott, két és fél évre szóló készenléti hitelről, és azokat elküldi Washingtonba. Az IMF igazgatótanácsa július végéig dönt az előzetes megállapodásról a tervek szerint.

Tetjana Jefimenko azt mondta, hogy Ukrajna 10 milliárd hrivnya (1,3 milliárd dollár) részletet szeretne lehívni elsőként, költségvetési hiányának mérséklésére, a gazdaság élénkítésére.

Az ukrán parlament a múlt héten hagyta jóvá az IMF által megkövetelt költségvetési megszorításokat, így az idei GDP-arányos államháztartási hiányt 4,99 százalékra csökkentették az eredetileg tervezett 5,3 százalékról.