WSJ: Csányi Sándor szerint a bankadóra szükség van a hiánycél teljesítéséhez

Vágólapra másolva!
Az új bankadó rontani fog az OTP eredményén, de a magyar kormánynak szüksége van rá, hogy teljesíthesse a 2010-es költségvetési hiánycélt, nyilatkozta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója hétfőn a The Wall Street Journal című amerikai üzleti lapnak.
Vágólapra másolva!

Az OTP-vezér elmondta, a bankadó várhatóan 31-35 milliárd forint (142 million dollár) terhet fog róni az OTP-re. Csányi Sándor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy fontos számára Magyarország kockázati értékelése és az, hogy a kockázati felárak miképpen alakulnak, mivel a költségvetési hiánycél esetleges be nem tartása miatti befektetői bizalomvesztést elsőként érzi meg az OTP.

Csányi arról is beszélt, hogy bár a költségvetési egyensúly fontosabb a bankadónál, lényeges, hogy az adót két évre korlátozzák, hogy ne vesse vissza a gazdasági növekedést.

Elmondta azt is, hogy az európai banki stressz tesztek folyamatban vannak, és fontosak, de a szabályozást nem szabad túlzásba vinni, mert kedvezőtlenül hatna az üzletmenetre. Mint mondta, a tesztek segíthetnek megőrizni a banszektor hitelességét az ügyfelek és a többi bank számára. Ha a tesztek pozitív eredménnyel járnak, ez serkentheti az üzleti tevéknységet, javíthat a banki részvények árfolyamán és az ügyfelek is jobban járnak.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az OTP a hatékonyság javítása érdekében felülvizsgálja költségeit és az elkövetkező 10 évben terjeszkedni kíván. A bank Oroszországban és Ukrajnában szervezetileg bővíti jelenlétét, Romániában, Horvátországban, Szlovákiában és Szerbiában új akvizíciókra készül, hogy 8-10 százalékos piaci részesedést érjen el. Hozzátette, az OTP esetleg Közép-Európán túli akvizíciókat is végrehajt, például Vietnámban.