Szófogadó kiskutyából bokszoló - a Financial Times bloggere Magyarországról

Vágólapra másolva!
A pénzügyi piacok fogják kimondani az ítéletet, hogy bölcs dolog volt-e Magyarország részéről "szófogadó kiskutyából bokszolóra váltani" az IMF-el szemben. Egy biztos, a nemzetközi szervezet új kedvence a brutális megszorításokat vállaló Románia, írja a Financial Times bloggere.
Vágólapra másolva!

Van abban némi irónia, hogy az eddig a komoly pénzügyi megszorítások példás véghezvitele miatt az IMF kis házikedvenceként emlegetett Magyarország most hirtelen kiesik a pikszisből, és a megszorításoktól eleinte vonakodó Románia lép elő a pénzügyi megbízhatóság mintapéldájává, írja Chris Bryant, a Financial Times bloggere.

A szerző emlékzetet arra, hogy Románia költségvetése 9 százalékos hiányt produkálhat ebben az évben, ennek megakadályozására hajt végre a román kormány eddig példátlan, 25 százalékos bércsökkentést a közszférában. Öt százalékkal emelni fogják az ÁFÁ-t is, valamint több ezer közalkalmazottat bocsátanak el szintén a brutális megszorítások keretében.

Ráadásul mindezek az éves román GDP 2,3 százalékát kitevő kiadáscsökkentő intézkedések még mindig nem tűnnek elegendőnek a 6,8 százalékos hiánycél eléréséhez. "Ebben az évben a román gazdaság 2,5 százalékos visszaesést fog elszenvedni éves szinten, jövőre pedig a legjobb esetben is stagnál" - írja Chris Bryant Neil Scheringre, a Capital Economics feltörekvő piaci elemzőjére hivatkozva.

Románia lesz a bezzegország

Az egyetlen reményre okot adó jel Bryant szerint, hogy a román kormány kellően elkötelezettnek tűnik a megszorító intézkedések véghezviteléhez az IMF-megállapodás fenntartása érdekében - Magyarországgal ellentétben. Legalábbis ezt erősítette meg Jeffrey Franks, az IMF romániai delegációjának vezetője azon hétfői nyilatkozata, miszerint Romániát nem fenyegeti a hitelkeret felfüggesztése.

A szerző szerint lehet, hogy Magyarország most az ésszerűbbnek tűnő utat követi azzal, hogy szakított az IMF-el, és nem él a hitelkerettel tovább, hosszabb távon azonban szerinte elkerülhetetlen, hogy újból egy asztalhoz üljön az ország a nemzetközi szervezettel, de akkor már az általuk támasztott feltételek kevésbé lesznek kedvezőek.

"Vagyis végül a pénzügyi piacok fogják majd eldönteni, hogy Magyarország számára bölcs dolog volt-e szófogadó kiskutyából bokszolóvá avanzsálni" - írta Chris Bryant.

"Nincs helye potyautasoknak"

Chris Bryant az IMF-Eu delegáció kivonulása után már elmélkedett a tárgyalások megszakadásának lehetséges következményeiről, és Magyarország további sorsáról ugyanígy a Financial Times hasábjain. A blogger akkor azt írta, hogy: "a tárgyalások eredménytelensége miatt a magyar gazdaság továbbra is kiszolgáltatott marad a piaci nyomásnak és ez növelheti a félelmet a sebezhető gazdaságú európai országokban". Szerinte ezért a magyar egyeztetések megszakadása fontos hír a feltörekvő és a fejlett gazdaságú országok számára is.

Byrant szerint az IMF idő előtti csomagolása azt jelenti, hogy hiába hívta fel korábban Brüsszel és Washington Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét egy visszafogott költségvetésre, az IMF és az EU blöffnek tartja a kormány jövő évi terveit. A blogger úgy vélekedett akkor, hogy ha Magyarország ismét gazdasági válságba kerül, az IMF nem fog neki segíteni, ahogy két éve tette.

Szerinte az IMF és az EU mostani üzenete nem csak Magyarországnak szól, hanem minden olyan államnak, amelyiknek fellazult a költségvetése az utóbbi években. "Nincs hely potyautasoknak" - zárja korábbi bejegyzését Chris Byrant.