Kártérítést követelhet a Shell a BP-től

Vágólapra másolva!
Nem zárja ki a Shell angol-holland olajvállalat, hogy kártérítést követel a rivális BP-től, amiért a Mexikói-öbölbeli fúrótorony robbanása után  a katasztrófa sújtotta térségben működő összes kutat le kellett zárni, súlyos veszteségeket okozva ezzel az ott fúró vállalatoknak.
Vágólapra másolva!

A Shell 56 millió fontos veszteségről számolt be hét platformjának lezárása után. A társaság felhívta a figyelmet: amennyiben az amerikai hatóságok által kihirdetett moratórium a tervezettnél tovább is érvényben marad, annak hatása a következő negyedéves eredményekben is megmutatkozik majd.

A Shell leállás által egyik leginkább érintett projektje a Perdido, amely a vállalat legmélyebben, 2500 méteren működő tengeri fúróállomása. A hat hónapra tervezett leállás miatt a társaságnak el kellett halasztania egy vagy két új kútjának beindítását, kitermelése pedig összességében napi 8 ezer hordóval csökkent.

Az angol-holland vállalat világszerte naponta 500 ezer hordó olajt hoz a felszínre mélytengeri fúrások révén. Ennek harmada származik a Mexikói-öbölből.

A BP minden valószínűség szerint nem lesz hajlandó kártérítést fizetni a a versenytársaknak. A héten rekordveszteséget jelentő társaság az amerikai kormány nyomásának ellenállva az olajfúrótornyok állást vesztett munkásainak sem fizetett kártérítést, de egy 100 millió dolláros kompenzációs alap létrehozására sikerült rákényszeríteni.

A Mexikói-öbölben történt katasztrófa kapcsán Peter Voser, a Shell vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy nem ért egyet az amerikai részről szorgalmazott második, biztonsági kutak fúrásával. A megoldást nem a feltáró fúrás mellett végzett biztonsági fúrás jelenti, hanem a megelőzést szolgáló óvintézkedések fokozása.

Voser szerint az iparágnak tanulnia kell a Deepwater Horizon április 20-i katasztrófájából, ennek ellenére a mélytengeri fúrások minden bizonnyal folytatódnak.

A jelenlegi számok azonban nem a veszteségekről szólnak. A BBC szerint a (Royal Dutch) Shell második negyedéves profitja, illetve a világ legnagyobb olajtársasága az Exxon nyeresége is körülbelül a duplája lett az előző évihez képest.