Az orosz gabonaexport-tilalom célja a belföldi árak megfékezése

Vágólapra másolva!
Az orosz  gabonaexport leállítása, amelyet Vlagyimir Putyin kormányfő rendelt el csütörtökön, elsősorban a belföldi áremelkedés megfékezését szolgálja, a szakértők azonban abban értenek egyet, hogy ezzel a termelők járnak rosszul, a kereskedők jól, viszont nem tudni, milyen hatással lesz az árakra.
Vágólapra másolva!

A tilalom az augusztus 15. és december 31. közötti időszakra szól, a tervezett export mintegy fele erre az időre esett volna, vélik szakértők. Nem áll viszont rendelkezésre megbízható becslés arról, mekkora a meglévő exportszerződés-állomány: egyes elemzők 500 ezer, mások 2,5 millió tonnára teszik.

Az intézkedés fő okát a pénteki lapok abban látják, hogy az illetékesek az aszály miatt folyamatosan lefelé módosítják a termésre vonatkozó előrejelzéseiket: jelenleg 70 millió tonnánál kevesebbre számítanak, és nem zárják ki a további módosításokat.

A Kommerszant című lap szerint az orosz vezetés csütörtökön felszólította a tervezett vámunióban résztvevő partnereit - Fehéroroszországot és Kazahsztánt - hogy szintén tiltsák be a gabonaexportot.

Oroszország az intézkedéssel a hazai termelők védelmében lemondott a nemzetközi gabonapiacon az Egyesült Államok és az EU utáni harmadik helyéről, s Arkagyij Zlocsevszkij, az orosz Gabona Terméktanács elnöke szerint kérdés, hogy meg tudja-e őrizni gabonaexportőrként nehezen kivívott piaci jó hírét. Szakértők szerint a kormány a piac intervenciókkal való szabályozásáról is azért tett le, hogy visszafogja az árak rohamos emelkedését.

A Vedomosztyi című lap szerint tény, hogy a kereskedők a kormány intézkedései nyomán vis maiorra hivatkozhatnak, és így nem kell megfizetniük a szerződések nem teljesítése miatt egyébként esedékes tonnánkénti 150-160 dolláros büntetőbírságot. Ezt a másik lehetséges opció, a korlátozó mértékű exportvám bevezetése nem tette volna lehetővé.

Ugyanakkor nem fogják felvásárolni a termelőktől a gabonát, noha évek óta éppen a kereskedők a déli országrészekben megtermelt gabona fő vásárlói. A termelők pedig, akik az árak emelkedésére számítva tartották a készleteiket, kénytelenek lesznek jóval olcsóbban eladni azt.

A múlt hétvégén a novorosszijszki kikötőben volt a legdrágább a gabona: egy tonna negyedosztályú búzáért 6700 rubelt fizettek ki, és az ár csütörtökön ugyanott már elérte a 7100 rubelt. A termelők arra számítottak, hogy hamarosan 8000 rubelt kaphatnak árujukért, de nem kizárt, hogy végül kénytelen lesznek azt tonnánként 5000 rubelért értékesíteni. Elemzők szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a döntések az árak tartós csökkenéséhez vezetnek.