Kényszerszabadságra küldik a román államvasutak 15 ezer alkalmazottját

Vágólapra másolva!
Kéthónapos kényszerszabadságra küldik a román államvasutak szállítási részlegének (CFR Calatori) 15 ezer alkalmazottját a vállalat veszteségeinek csökkentése érdekében.
Vágólapra másolva!

Adrian Vlaicu, a CFR Calatori marketing osztályának igazgatója a román közszolgálati rádiónak hétfőn elmondta, hogy ez az intézkedés a vállalt valamennyi alkalmazottját érinti.

A kényszerszabadság azt jelenti, hogy az év végéig sorban mind a 15 ezer személy két hónapig nem dolgozik, és erre az időszakra a bérének csak a 75 százalékát kapja meg. Tavaly a román államvasutak teherszállító részlege (CFR Marfa) is hasonló intézkedést érvényesített azért, hogy a megcsappant bevételek közepette csökkentse kiadásait.

A múlt héten a román hírügynökségek arról tájékoztattak, hogy a román közlekedési minisztérium kidolgozott egy határozattervezetet, amelynek értelmében a CFR valamennyi részlegétől 12 800 személyt bocsátanak el.

Radu Berceanu közlekedési miniszter nem erősítette meg a számot, de azt elismerte, hogy csak abban az esetben nem lesznek leépítések, ha a CFR növeli a bevételeit. A tárcavezető szerint a jelentős veszteséget termelő állami vállalat bevételei tavaly 50 százalékkal csökkentek az előző évhez képest.

Augusztustól lép életbe a a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentése is. Emellett a nyugdíjakat is visszavágták volna 15 százalékkal, de júniusban a romániai alkotmánybíróság ezt a törvénytervezetet elmeszelte. Ehelyett lépett életbe at áfa 19 százalékról 24 százaléékra történő emelése, amely miatt az idei román infláció majdnem 8 százalék lesz.

A kormány egyelőre az év végéig tervez a megszorításokkal, és a gazdasági kilátások függvényében dönt az intézkedések meghosszabbításáról vagy eltörléséről.

Lucian Croitoru, a román jegybank elnökének tanácsadója szerint a megszorító intézkedéseket másfél-két éven át kell alkalmazni ahhoz, hogy kifejtsék a tőlük várt hatást, és csökkenjen Románia költségvetési hiánya. A román kormány reméli, hogy a megszorítások alkalmazásával a GDP 6,8 százalékára szorítja vissza az idei államháztartási hiányt, amely egyébként elérhetné a GDP 9,1 százalékát is.

Vladescu arról is beszélt, hogy noha a kormány által a Nemzetközi Valutaalapnak megküldött szándéknyilatkozat 70 ezres létszámcsökkentést (1,36 millióról 1,29 millióra) irányoz elő 2011-ig, legalább 100 ezer közalkalmazottat kell elbocsátani az idén ahhoz, hogy a közszférában dolgozók fizetését a jövő évtől ismét növelni lehessen.

Románia tavaly márciusban kötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást, amiből mintegy 13 milliárd eurót az IMF biztosít.