Újra lesz hároméves gyes, visszamenőleges hatállyal

Vágólapra másolva!
Három évig vehetik majd igénybe a gyest azok a szülők is, akiknek 2010. május 1., a gyes kétévesre rövidítése után született gyermekük - legalábbis ilyen tartalmú törvényjavaslat benyújtására készül a kormány az őszi parlamenti ülésszakban. Újra tilos lesz viszont a gyes melletti 8 órás munkavégzés.
Vágólapra másolva!

Visszamenőleges szabályt alkot a kormány a kétéves gyes háromévesre történő emeléséről - közölte Nagy Anna kormányszóvivő a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A törvényjavaslatot ősszel tárgyalja az Országgyűlés.

A visszamenőlegesség azt jelenti, hogy a 2010. május 1-je után született gyermekeket nevelők is igénybe vehetik majd a hároméves gyest. Az előző parlamenti ciklusban született új szabályozás ettől a dátumtól szállította le kétévesre a gyes időtartamát.

A kormány őszi jogalkotási tevei között szerepel egy átfogó, egyebek között a családtámogatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat benyújtása, melyet a tervek szerint novemberben fogadna el a parlament. Ez kitérne a gyes és gyed újraszabályozására, illetve a gyes melletti 8 órás munkavégzés tilalmának visszaállítására.