Egy év után először emelkedett a német foglalkoztatottak száma éves viszonylatban

2010.08.18. 12:51

A német gazdaság javuló teljesítménye egyre inkább visszatükröződik a foglalkoztatás növekedésében is, derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal jelentéséből. Az idei második negyedévben egy éve első alkalommal emelkedett az alkalmazottak száma az előző évi azonos periódussal összevetve.

40,3 millióan álltak alkalmazásban, 72 ezerrel, 0,2 százalékkal többen mint egy évvel korábban. A 40,3 milliós foglalkoztatási szám a legmagasabb második negyedévi adat a német újraegyesítés óta és alig marad el a 2008 negyedik negyedévi 40,7 milliós foglalkoztatási rekordtól.

Pénteken derült ki, hogy meglepően jól teljesített a német gazdaság 2010 második negyedévében: a várakozásokat messze meghaladó 4,1 százalékos növekedés az újraegyesítés óta a legnagyobb pozitív változás a GDP-adatban. Ezt tükrözhetik a foglalkoztatási adatok is.

Németország 20 éve történt újraegyesítése óta az idei második negyedévben bővült a legnagyobb mértékben a német gazdaság. Az április-júniusi időszakban 2,2 százalékkal nőtt Németország GDP-je az előző negyedévhez képest, és 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte pénteken a német statisztikai hivatal.

Elemzők ennél jóval kisebb, negyedéves szinten 1,4 százalékos, éves összevetésben 2,6 százalékos bővülésre számítottak. Az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdasága négy negyedéven át tartó visszaesés után a tavalyi második negyedévben emelkedett ki a második világháború óta legmélyebb recesszióból, 2009 egészét tekintve azonban így is 4,9 százalékkal zsugorodott.

A foglalkozatás alakulása azonban nem mutat egységes képet a szektorok szerinti bontásban. Miközben a termelő- és feldolgozó ipari szektorok csökkentik alkalmazottaik számát, a szolgáltató ipari szektorban növekszik a foglalkoztatás.

A második negyedévben a termelőipari ágazatokban - az építőipar nélkül - a foglalkoztatottak száma éves összevetésben immár sorban a hatodik egymást követő negyedévben csökkent, mégpedig 227 ezerrel, azaz 2,9 százalékkal. A csökkenés üteme azonban enyhült, mivel az első negyedében még 323 ezer fő volt a visszaesés.

A szolgáltató ipari szektorban, a kereskedelmi, vendéglátó ipari és közlekedési ágazatokban, a pénzügyi szolgáltatások, valamint a közszolgáltatók körében az alkalmazottak száma 294 ezerrel emelkedett a tavalyi második negyedévihez képest.

A második negyedévben a szezonális hatáson túl, a javuló gazdasági környezetnek és az építőipar hideg tél miatt kiesett termelésének pótlása miatt a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett a foglalkoztatás az előző negyedévhez képest. Az alkalmazottak száma összességében 402 ezerrel, de szezonális hatásoktól megtisztítva 81 ezerrel.

A gazdaság fellendülésére utal a német alkalmazottak által teljesített munkaórák számának növekedése is. A munkaügyi minisztérium kutatóintézete, az IAB (Instituts für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung) előzetes adatokon alapuló kimutatása szerint a ledolgozott munkaórák egy alkalmazottra jutó átlagos száma 2,3 százalékkal növekedett a tavalyi második negyedévhez képest.

A ledolgozott munkaórák számának növekedése leginkább a részmunkaidős foglalkoztatás arányának csökkenésére vezethető vissza, de már növekedésnek indult a teljesített túlórák száma is.

A német gazdasági teljesítmény 2009-es krízisév utáni robusztus javulása láttán számos makrogazdasági szakértő szeptemberre vagy októberre már a munkanélküliek számának hárommillió alá csökkenését jelzi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK