Kicsit romlott a világgazdasági hangulat

Vágólapra másolva!
Földrészenként eltérő várakozást mutat a német Ifo kutatóintézet világgazdasági hangulatindexe. Összességében borúsabbá vált a gazdasági kilátások megítélése az egy negyedévvel korábbihoz képest.
Vágólapra másolva!

Kissé romlott a német Ifo gazdaságkutató intézet világgazdasági hangulatmutatója: a harmadik negyedévre vonatkozó átfogó index 103,2 pontra csökkent. Ugyanakkor 99,5 pontról 104,1 pontra nőtt a következő fél év gazdasági kilátásaira vonatkozó mutató.

Az általános index csökkenése arra utal, hogy a felmérésben részt vevők összességében a világgazdasági fellendülés korábban vártnál lassúbb ütemű folytatódására számítanak. Régiónként azonban eltérő a várakozás: miközben Észak-Amerikában és Ázsiában csökkent a hangulatmutató, Nyugat-Európában emelkedett.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélése javult az előző negyedévihez képest, de még nem érte el a "megfelelő" szintet. Az összesített index 80,4 pontról 93,5 pontra javult.

A felmérés 116 országban 1103 gazdasági szakértő megkérdezésével készült a párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce) együttműködésével.