A mélyben maradt a lengyel kamat

Vágólapra másolva!
A lengyel jegybankárok magyar kollégáikhoz hasonlóan változatlanul hagyták a kamatot.
Vágólapra másolva!

A lengyel központi bank döntéshozó testülete keddi ülésén változatlanul, a 3,5 százalékos szinten hagyta a kamatszintet.

A döntés, amelynek köszönhetően 14. hónapja van soha nem látott mélységben a kamat megfelelt az elemzői várakozásoknak. (Hétfőn a magyar jegybankárok is a kamat tartásáról határoztak.

Törékeny helyzet

Elemzők szerint a tanács azért hagyta változatlanul az alapkamatot, mert az inflációs nyomás nem jelentős, a gazdasági fellendülés viszont egyelőre törékeny.

A lengyel infláció júliusban csökkent, 2 százalékos volt a júliusi 2,3 százalék után, a jegybank célja pedig az, hogy 2,5 százalék alatt maradjon a fogyasztói árak emelkedési üteme. Ugyanakkor elemzők úgy vélik, az év hátralevő részében felgyorsulhat a drágulás, növekedésnek indulhat az infláció, így a korábbi előrejelzésekkel ellentétben nem jövőre, hanem már az idén kamatemelésbe kezdhet a lengyel központi bank.

Kamatemelés jöhet

"Az infláció egyelőre alacsony, a gazdasági kilátások pedig bizonytalanok, ezért aztán nem kell elsietni a kamatemelést" - mondta Piotr Kailsz, a varsói Bank Handlowy vezető elemzője, aki szerint azonban már "október körül sor kerülhet az első emelésre", amely 25 bázispontos lehet.

A lengyel gazdaság volt az egyetlen az Európai Unióban, amely tavaly nem süllyedt recesszióba, de a növekedés jelentősen lassult. A friss adatok élénkülést jeleznek; a kiskereskedelmi forgalom júliusban 3,9 százalékkal nőtt, a munkanélküliség pedig 11,4 százalékra mérséklődött a júniusi 11,6 százalékról.