Németországban terjeszkedne a Rusznyeft

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Németországi olajfinomítókban vásárolna részesedést a Rusznyeft, a legnagyobb orosz olajcég - írta pénteken a The Wall Street Journal.

A New York-i gazdasági lap szerint az orosz állami társaság "előrehaladott tárgyalásokat" folytat a venezuelai Petroleos de Venezuela olajtársasággal a Németországban több finomítót üzemeltető Ruhr Oel nevű cégben birtokolt 50 százalékos részesedés megvételéről. A Rusznyeft 1 és 2 milliárd euró közötti összeget fizetne, az ügyletet heteken belül lezárhatják - írta a lap. Eredetileg 2 milliárd dollárra becsülték a részesedést, az alacsony profitkilátások és a csökkenő európai kereslet a kőolaj iránt csökentette az értéket.

A Ruhr Oel a venezuelai állami olajtársaság és a brit BP közös vállalkozása. Az 1983-ban alapított cég finomítási kapacitása évi 23,4 millió tonna, ami a teljes németországi kapacitás negyedét jelenti. A vállalat két olajfinomítót üzemeltet Gelsenkirchenben, és érdekelt Baden-Württemberg és Brandenburg tartományi, valamint bajorországi finomítókban is.