Több mint 50 milliárdos veszteség az MKB-nál

Vágólapra másolva!
Elsősorban a magyar gazdaság rossz helyzete miatt megnövelt céltartalék vitte el az MKB első félévi nyereségét. A bankcsoport a régió más országainak kilátásait is pesszimistán ítéli meg.
Vágólapra másolva!

Az MKB bankcsoport 52,4 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el az első félévben, a nemzetközi számviteli szabályok szerinti, konszolidált adatok alapján - jelentette be hétfőn a hitelintézet.

Tavaly ugyanebben az időszakban 7,9 milliárd forintos adózás előtti nyereséget ért el a bank. Közleménye szerint borúlátóan ítéli meg a kelet-közép-európai régió gazdasági helyzetét és rövid távú kilátásait, ezért a tervezettet jóval meghaladó céltartalék-képzést tartott indokoltnak az év első felében.

Csoportszinten közel 77,5 milliárd forint céltartalékot képzett, 2,6-szorosát a tavalyi első félévinek (29,7 milliárd forint), és 12 százalékkal többet a tavalyi egész évinél (66,42 milliárd forint).

A közlemény megállapítja, hogy az utóbbi hónapokban tapasztalt árfolyam-ingatdozás kedvezőtlenül érinti az ügyfelek fizetőképességét, eközben az állami gazdaságélénkítés mozgásterének szűkössége azt vetíti előre, hogy várat magára a tőkebefektetések élénkülése , a munkanélküliségi adatok javulása és a fogyasztás fellendülése. "Mindez erősen negatív hatást gyakorolhat portfoliónk minőségére, ugyanakkor a bank működése változatlanul stabil, a tőke- és likviditási helyzetet tekintve pedig felülteljesítjük a kötelező jogszabályi előírásokat" - idézi Erdei Tamást, a bank elnök-vezérigazgatóját.