Francia bank lett a legbiztonságosabb a Global Finance listáján

Vágólapra másolva!
A Global Finance idei listája szerint egy francia pénzintézetben van a világon a legbiztosabb helyen a pénz; komoly teszt elé néz szeptemberben az európai bankrendszer; 10 százalékos munkanélküliséget prognosztizálnak Nagy-Britanniában; hatalmas bírságot fizet a HP amerikai korrupciós ügyei miatt; keveslik a japán befektetők a jegybank gazdasgélénkítő intézkedéseit. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A Caisse des Depots et Consignations nevű francia bank lett az első a Global Finance 19. alkalommal összeállított, a legbiztonságosabb pénzintézeteket rangsoroló listáján. A magyarországi lakossági piacon érdekelt bankok közül a legjobb helyen a 35. Intesa Sanpaolo, a CIB anyabankja végzett. Közép-Kelet-Európából egyetlen cég sem került be a legjobb 50-be, a régió rangsorában a cseh Ceska Sporitelna az éllovas. Magyar bank itt nincs az első öt között.

Szeptemberben több mint 25 milliárdos adósságot kell törleszteniük az ír bankoknak, ami az egész eurózóna pénzügyi szektora számára fontos tesztnek ígérkezik - írja a Financial Times. Az ír gazdaság bajairól szóló hírek az utóbbi időben megdobták az országkockázatot, így a pénzintézetek valószínűleg drágábban tudják majd refinanszírozni az adósságaikat.

Öt éven belül minden tizedik munkavállaló állástalan lesz Nagy-Britannia régióinak felében, elsősorban északon és Walesben - áll a Centre for Economic and Business Research brit gazdaságkutató intézet tanulmányában, melyet az Independent ismertet. A dolgozat szerint ezzel párhuzamosan London súlya 20 százalékra nő a brit gazdaságban.

Ötvenöt millió dolláros büntetés megfizetését vállalta a Hewlett-Packard (HP) számítástechnikai vállalat, miután kiderült: pénzt adott más cégeknek azért, hogy azok az ő termékeit ajánlják az amerikai kormányszerveknek - írja a BBC internetes oldala. A HP emellett azt is elismerte, hogy a később megkötött szerződésekben tévesen árazta szolgáltatásait.

Aggódnak a befektetők a japán gazdaság talpra állása miatt, kevésnek ítélik ugyanis a helyi központi bank reakcióját a jen látványos erősödésére - írja a Bloomberg. A japán pénz hétfőn 15 éves csúcsra erősödött a dollárral szemben, ami megnehezíti az exportra termelő cégek dolgát. A jegybank legfőbb döntéshozó testületének rendkívüli ülése után 118 milliárd dollár értékű kölcsönprogramot jelentett be.