Csődbe engedné a túladósodott tagállamokat a szlovák kormányfő

Vágólapra másolva!
Iveta Radicová szlovák miniszterelnök szerint csődbe kéne vinni az eladósodott országokat; az IMF figyelmeztet a magas adósságra, de a görög csődöt kizárja; 60 ország terjeszti be a nemzetközi devizaügyletek megadóztatásának tervét - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A szlovák miniszterelnök szerint a túladósodott országokat csődbe kéne vinni, nem pedig kimenteni. Iveta Radicová azt is mondta, hogy a bajba jutott országok kimentésére felállítandó több száz milliárd eurós hitelkeret több bajt okoz, mint amennyit megold. A Wall Street Journalnek azt mondta Radicová,hogy szerinte a kormányoknak a felelősségre építő értékrendszerre lenne szükségük, hogy biztosítsák az eurót. Szlovákia elutasította, hogy beszálljon Görögország megsegítésébe, de vállalta, hogy részt vesz a mentőmechanizmus felállításában.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztet, hogy több fejlett ország is veszélyeztetett a magas államadósság miatt. A szervezet azonban kizárta a valószínűségét annak, hogy Görögország bedőljön. Az IMF elemzései szerint egyes országok "veszélyesen rohannak az adósságuk maximumához - ahhoz a ponthoz, ahol a piac már csak rohamosan növekvő hozamok mellett lenne hajlandó vásárolni az új kötvényekből" - írja a Wall Street Journal.

A Reuters cikke szerint 60 ország, köztük Franciaország, Nagy-Britannia és Japán, fog beterjeszteni az ENSZ elé egy tervet, amely a nemzetközi devizaügyletekre vetne ki adót. "Azt ajánljuk, hogy minden 1000 euró után 5 cent legyen az adó" - mondta Bernard Kouchner francia külügyminiszter. Szerinte ebből egy 35 milliárd éves költségvetéssel rendelkező fejlesztési alapot lehetne működtetni.

Amerikai gazdasági szakemberek szerint olyan rosszak az makroadatok, hogy "igen jó" az esélye annak, hogy az USA elkerüli a második hanyatlást. A Bank of America Merrill Lynch egyik kutatója szerint a gazdasági válságba zuhanó szektorok olyan rossz állapotban vannak, hogy nehéz elképzelni, hogyan eshetnének tovább. A készletek mélyponton vannak, az építőipar a válság előtti fellendüléshez képest fele akkora teljesítményt nyújt, az autóeladások 40 százalékkal estek vissza az 5 évvel ezelőttihez képest - írja a Bloomberg.

A lap arról is ír, hogy az amerikai autópiacon a BMW egymás után már harmadik hónapja veri meg eladásaival a Toyotát. Igaz, a bajor autógyár a továbbiakban nem lát ilyen jó növekedési lehetőségeket: Jim O'Donnell, a BMW észak-amerikai elnöke a második félévben már nem vár jó eredményt, inkább a piac lassulására számít.