Tovább csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma Amerikában

Vágólapra másolva!
Tovább csökkent a munkanélküli segélyt első alkalommal igénylők száma az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön kiadott adatai szerint. A megjelent adatok azonban még így is arra utalnak, hogy várat magára a kibontakozás az amerikai munkaerőpiacon.
Vágólapra másolva!

Összesen 472 ezer első segélykérelem érkezett a hivatalokhoz augusztus utolsó hetében, ami 6 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi - 473 ezerről felfelé módosított - 478 ezernél. A DowJones hírügynökségnek nyilatkozó elemzők 3 ezres csökkenéssel számoltak.

Az első munkanélküli segélykérelmek száma így már a második hete csökken, de még mindig magasabb annál, ami a fordulathoz, a helyzet javulásához szükséges - emelik ki szakértők.

"Bíztató, hogy távolodunk a félmillió körüli értéktől, de ezek a számok gyakran ugrálnak, úgyhogy nem sok következik belőlük a holnapi, munkanélküliségi adatokra nézve" - mondta Mark Lusschini, a philadelphiai Janney Montgomery vezető elemzője.

Pénteken az augusztusi munkanélküliségi adatok jelennek meg. Elemzők arra számítanak, hogy 110 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban, a munkanélküliségi ráta pedig 9,6 százalékra emelkedett az egy hónappal korábbi 9,6 százalékról.

A segélyt először kérelmezők száma tavaly gyors ütemben csökkent, az idén viszont a fenntartható munkaerőpiaci javulás határának tekintett 400-450 ezer közti sáv felett stabilizálódott, július végén pedig emelkedni kezdett, és először féléves, majd kilenchavi csúcsot döntött és átlépte a félmilliós határt, ami tovább növelte a tartósan magas, 10 százalék körüli munkanélküliséggel sújtott amerikai gazdaság lassulása miatt táplált aggodalmakat.