Kiugró német növekedést vár az állami bank

Vágólapra másolva!
A német gazdaság rekord mértékben, 3,6 százalékkal erősödhet az idén a német állami fejlesztési bank, a KfW pénteken ismertetett előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

Amennyiben beigazolódik a várakozás, akkor ez lesz a legnagyobb éves szintű gazdasági növekedés a német újraegyesítés óta, részben az export bővülésére, és a vállalati beruházások növekedésére. 1990 óta az eddigi legnagyobb növekedést 2006-ban jegyezték fel, 3,4 százalékkal.

A KfW azzal számol továbbá, hogy jövőre a GDP bővülése 2,3 százalékra lassul. Németországban a hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest, a legnagyobb ütemben az újraegyesítés óta. Tavaly a GDP közel 4,7 százalékkal csökkent.

A német gazdaság erősödésének a környező országok is örülhetnek, hiszen Európa legerősebb országába számtalan vállalat szállít a szomszédokból. Ennek a hatása megmutatkozik a szlovák, a cseh és a lengyel GDP-ben is, Magyarországon azonban kevésbé, mivel az exportra termelő vállalatok sikere nehezen szivárog át a többi szektorba. Erről bővebben itt olvashat.