Basescu: Lehet újabb hitelmegállapodás az IMF-fel

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Októberben meg kell vizsgálni egy újabb hitelmegállapodás lehetőségét a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), mondta hétfőn Traian Basescu román államfő, aki Bukarestben fogadta Jeffrey Frankset, a nemzetközi pénzintézet romániai küldöttségének vezetőjét.

A tisztségviselő a Román Nemzeti Bank (BNR) megalapításának 130. évfordulója alkalmából rendezett bukaresti ünnepségen vett részt az elmúlt napokban a román fővárosban, de ezt az alkalmat felhasználta arra is, hogy a hétvégén tanácskozzon Emil Boc miniszterelnökkel és Gheorghe Ialomitianu új pénzügyminiszterrel.

A Basescuval folytatott megbeszélés után az államfő nyilatkozatában jelezte: októberben az IMF küldöttségével együtt alaposan elemezni fogják a román gazdaság problémáit. Akkor majd eldől az is - mondta -, hogy a jelenlegi hitelmegállapodás kiterjesztése jelenti-e a megoldást, avagy esetleg egy elővigyázatossági hitelről szóló egyezség lenne a járhatóbb út.

Tovább kell faragni a közkiadásokon

Az IMF vezetősége szeptember végén fogja értékelni a Románia helyzetére vonatkozó jelentést, a szervezet küldöttsége pedig októberben érkezik ismét Bukarestbe, hogy folytassa a tárgyalásokat a kormánnyal. Mostanáig Románia 10,7 milliárd eurót kapott a Nemzetközi Valutaalaptól, amely a készenléti szerződés értelmében összesen 13,6 milliárd eurót folyósít Romániának. Az Európai Unió és a Világbank által nyújtott hitellel együtt a kapott összeg mintegy 20 milliárd euróra rúg.

Egy esetleges újabb hitelfelvétellel kapcsolatban Jeffrey Franks elmondta: a gazdasági és pénzügyi reformokat folytatni kell 2011-ben és 2012-ben is, bár az elkövetkező két évben szerinte nem lesz szükség olyan szigorú megszorító intézkedésekre, mint az idén. A szükséges teendők között Franks a közszféra és a társadalombiztosítási rendszer átalakítását, valamint a közkiadások lefaragását említette.

Franks augusztus elején az IMF, az Európai Unió és a Világbank szakembereiből álló küldöttséggel járt Bukarestben, akkor azt vizsgálták, teljesítette-e az ország a feltételeket ahhoz, hogy megkaphassa a többoldalú nemzetközi hitelegyezmény újabb, 914 millió eurós részletét.

Folytatni kell a közalkalmazotti bérezési rendszer reformját

Akkor az IMF úgy becsülte: a román gazdaság teljesítménye az idén 1,9 százalékkal romlik az előző évhez képest, a jövő évben azonban már 1,5-2 százalékos növekedést is lehetségesnek tart. A román ipar és az export is bővül, de a belföldi fogyasztás még mindig alacsony és csökkenő tendenciát mutat.

A hitelezők szerint Románia teljesíteni tudja az idei évre kitűzött, a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékát kitevő államháztartási hiánycélt, akárcsak a jövő évi GDP-arányos 4,4 százalékos deficitet anélkül, hogy újabb változtatásokat kellene végrehajtani az adópolitikában. Ehhez azonban a román kormánynak 2011-ben is alkalmaznia kell az idén meghirdetett megszorításokat.

Fontosnak nevezték ugyanakkor, hogy a kormány hajtsa végre a közalkalmazotti bérezési rendszer reformjának második szakaszát is, és legkésőbb szeptember végéig fogadja el az új nyugdíjtörvény-tervezetet.

Nem kelt el a kincstárjegy

Egy újabb megállapodásnak azért is lehet jelentősége, mert Románia azon törekvése, hogy a lejáró államadósságát és a kamatokat finanszírozni tudja a picról is,egyre kevésbé sikerül. Hétfőn például a hathónapos kincstárjegyből a tervezettnek csupán a harmadát adták el. A szerény érdeklődést a szakértők a pénzügyminisztériumnak azzal a korábbi döntésével indokolták, hogy a kötvény hozama semmiképpen sem haladhatja meg a hét százalékot.

Befektetői visszafogottságot okozott a múlt heti komoly kormányátalakítás is. Az elemzők szerint a befektetők egyelőre biztosan nem adják fel azt a harcukat, hogy hét százaléknál magasabb hozamot érjenek el. Már csak azért sem, mert a júliustól életbe léptetett áfaemelés magasabb inflációs várakozásokat eredményezett, miközben továbbra sem biztos, hogy a kormány kitart gazdasági megszorító intézkedései mellett.

A pénzügyminisztérium 1 milliárd lej (1 lej=66,7 forint) értékben tervezett kincstárjegyeket eladni. Ehelyett csak 279 millió lej értékű adósságpapír talált gazdára hétfőn. Románia idén eddig 25 milliárd lej értéken adott el állampapírokat költségvetési hiánya fedezésére.