Az EKB egyelőre nem hagy fel a likviditásbővítő intézkedésekkel

Vágólapra másolva!
A pénzpiaci likviditás erősítését szolgáló programjait 2011 januárja előtt biztosan nem állítja le az Európai Központi Bank, nyilatkozta hétfőn Ewald Nowotny, a bank igazgató tanácsának tagja.
Vágólapra másolva!

Az Európai központi Bank decemberig nem foglalkozik az exit stratégiával, azaz azzal a kérdéssel, hogy miként hagyjon fel a európai pénzpiacokat támogató likviditásbővítő intézkedésekkel, fejtette ki a Bloombergnek Ewald Nowotny, a bank igazgató tanácsának tagja.

Véleményét azzal indokolta, hogy az európai gazdaságnak még időre van szüksége, hogy erősödjön, és a kilátások sok tekintetben bizonytalanok. Ennek tükrében korai lenne még határozott álláspontot elfoglalni a jövő évre vonatkozóan.

Az EKB múlt héten csütörtökön lezajlott kamatdöntő ülésén - amikor a kamatok szinten tartásáról határoztak - a testület döntött arról is, hogy az EKB addig folytatja a pénzpiaci likviditás erősítését szolgáló programjait, ameddig csak az euróövezet bankjai ezt igényelik, de 2011 januárja előtt biztosan nem állítja le az akciókat, amelyek keretében fix kamaton korlátlan mennyiségű forrást biztosít a bankok számára.

Az EKB nyilvánvalóan az általános gazdasági kilátásoknak megfelelően fogja kialakítani a rendkívüli intézkedéseket visszafordító exit stratégiát, és miután arra legkorábban a jövő év első negyedében kerülhet sor, a részletek kidolgozására irányuló tárgyalások is legfeljebb decemberben kezdődnek majd, derült ki Ewald Novotny Bloombergnek adott nyilatkozatából.