A vártnál is jobban érzi Görögország a megszorítást

Vágólapra másolva!
A görög gazdaság a vártnál is jobban megérzi a tavaszi megszorító csomag hatását, az első becslésnél nagyobb visszaesést mutatnak a gazdasági adatok.
Vágólapra másolva!

A vártnál jobban csökkent Görögországban a hazai össztermék a második negyedévben: a statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a GDP 1,8 százalékkal zsugorodott április-június között az előző negyedévhez, és 3,7 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest.

Az egy hónappal ezelőtti hivatalos első becslés még 1,5 százalékos és 3,5 százalékos csökkenésről szólt. Január-március között 0,8 százalékkal esett vissza a GDP az előző negyedévhez képest.

A beruházások 81 százalékkal estek, a belső fogyasztás 5,1 százalékkal - ezen belül a közösségi 8,4 százalékkal a háztartásoké 4,2 százalékkal - csökkent a második negyedévben éves összevetésben.

A visszaesésben nagy szerepe van a görög megszorító csomagnak, amelyet május elején fogadott el a helyi parlament. A bér- és nyugdíjcsökkentéssel, valamint adóemeléssel járó csomag elfogadása feltétele volt az Unió 110 milliárd eurós segítségének. A megszorítások a lakossági fogyasztás drasztikus visszaesését hozta, ami a gazdaság erőteljes lassulásával járt.

Az Economist Intelligence Unit gazdaságkutató intézet később azt jelezte, hogy éppen a megszorító lépések révén kerülhet két év múlva csődközelbe a görög gazdaság. Ugyanakkor rövid távon javult az ország megítélése: júliusban jelentős túljegyzéssel tudtak kincstárjegyeket értékesíteni. Igaz, az elemzők szerint ettől még messze jár az ország a piaci finanszírozástól.