Gyengülő forint mellett is szárnyalt a BUX

Vágólapra másolva!
Optimista nemzetközi hangulatban felülteljesítő volt a pesti tőzsde szerdán, miközben a devizapiacon ismét rosszul szerepelt a forint. A vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest, különösen a Mol drágult sokat, az állítólagos Szurgutnyeftyegaz-ügylet híre miatt.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 417 pontos, 1,82 százalékos emelkedéssel, 23 372,66 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 24,1 milliárd forint volt.

A Mol 790 forinttal, 3,66 százalékkal 22 350 forintra erősödött, 3,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 1,86 százalékkal 4940 forintra nőtt, forgalmuk 16,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 0,88 százalékkal 690 forintra emelkedett, forgalma 882,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 250 forinttal, 0,52 százalékkal 48 405 forintra nőtt, a részvények forgalma 2 milliárd forintot ért el.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint kisebb meglepetés, hogy szerdán ennyit tudott erősödni a BUX, mivel napközben a forint is meglehetősen gyenge volt, és ritka, hogy ilyen esetben ennyire "ellene menjen" a részvénypiac a devizapiacnak. Hozzáfűzte: délutánra a forint is erősödött kissé, valamint pluszban nyitottak az amerikai indexek is.

Az európai tőzsdék egy százalék körüli pluszban tartózkodtak szerda délután, így a BUX szerdán felülteljesítő volt - mondta az üzletkötő. A Mol 3,66 százalékot emelkedett, ennek hátterében az a szerdai hír lehet, hogy Magyarország tárgyalásokat kezdett az orosz Szurgutnyeftyegaz kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvényről. Ugyanakkor egyelőre kevés a konkrétum ezzel kapcsolatban - fűzte hozzá Varjú Péter.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője szerint az általános nemzetközi optimizmus szerdán átragadt a magyar piacra is, amely ezt kihasználva tudott emelkedni. Hangsúlyozta: a jó hangulatnak az is oka, hogy szerdán este a Fed által az amerikai gazdaság állapotáról nyilvánosságra hozandó, úgynevezett bézs könyvet optimistán várja a piac.