Matolcsy szavai a részvényeken is segíthetnek

Vágólapra másolva!
Matolcsy György szerdán azt nyilatkozta, hogy a kormány elhatározta magát a jövő évi 3 százalék alatti hiánycél mellett, s ez a forintpiac után a részvényeken is segíthet. A tőzsde azonban csütörtökön még gyengüléssel nyitott.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,95 pontos csökkenéssel, 23 310,71 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,27 százalékkal gyengült.

Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kiemelte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentése a jövő évi hiánycélról - miszerint 2011-ben 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez a kormány - kedvező retorikai váltás volt, ami a forint piacán azonnal éreztette is hatását.

A forint erősödése nyomán pedig enyhülhet az OTP részvényeire nehezedő nyomás a nem teljesítő adósportfóliók növekedésével kapcsolatban.

A Mol számára kedvező hír, hogy a kormány megerősítette: tárgyalnak az orosz Szurgutnyeftyegaz kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvényről - mondta az elemző.

Mindezek alapján Gerőcs Tamás emelkedést vár a magyar részvénypiacon. Hozzátette, hogy délután az amerikai júliusi külkereskedelmi adatok lehetnek hatással a kereskedésre.

A BUX 417 pontos, 1,82 százalékos emelkedéssel, 23 372,66 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 24,1 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Az RFV részvények kereskedését szerdán röviddel három óra előtt felfüggesztették a kibocsátó kérésére, és a papírokkal csütörtökön sem lehet kereskedni. A cég várhatóan csütörtökön teszi közzé a felfüggesztést indokló társasági információt.