A lengyelek januártól vezetik be a bankadót

2010.09.14. 13:59

Lengyelországban jövőre adóztatják meg a bankokat, a befolyó összeget a jövőben bekövetkező válságokra teszik félre.

Lengyelország jövő januárban tervezi bevezetni a bankadót - mondta egy rádióinterjúban a pénzügyminiszter, Jacek Rostowski.

A politikus közölte, a szakértők most azon dolgoznak, hogy a pénzügyi szervezetekre kivetendő külön adó mindenben megfeleljen az Európai Unió előírásainak. A bankadó a parlamentben egyszer már megvitatott tervezet szerint a mérlegfőösszeg 0,39 százalékát tenné ki.(Magyarországon a bankoknál az adó a módosított mérlegfőösszeg 0,45 százaléka).

Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mire fordítanák a bankadóból befolyó összeget. "A bankadó bevezetésének célja, hogy biztosítsa a lengyel bankrendszer működőképességét esetleges válságok idején" - mondta fejtette ki a pénzügyminiszter további részleteket azonban nem árult el.  

A jegybank elnöke szerint a bankadóból befolyó pénzt egy külön alapba kellene elhelyezni, hogy adott esetben ebből támogassák a válság miatt bajba került pénzintézeteket. Marek Belka ugyancsak egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetés  bevételi tervében nem szerepel a bankadó.