Új hitelszerződést köt az IMF-fel Románia

Vágólapra másolva!
Románia új kölcsönszerződést köt jövőre a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) költségvetési hiányának a finanszírozása céljából - jelentette be Traian Basescu román államfő.
Vágólapra másolva!

A parlamentben felszólaló államfő az mondta, hogy "senki nem ad kölcsönt Romániának hosszú távon a szerkezeti hiányok miatt. Romániának még három évre is nehéz hitelhez jutnia." Románia 2009-ben kétéves készenléti hitelt írt alá az IMF-fel 12 milliárd euróról. Az ország eddig 10,7 milliárd eurót kapott a Nemzetközi Valutaalaptól. Románia a készenléti hitelért cserébe vállalta, hogy a GDP-arányos államháztartási hiányát a tavalyi 7,4 százalékról jövőre 4,4 százalékra csökkenti.

Az IMF vezetősége szeptember végén fogja értékelni a Románia helyzetére vonatkozó jelentést, a szervezet küldöttsége pedig októberben érkezik Bukarestbe, hogy folytassa a tárgyalásokat a kormánnyal. Ezt az alkalmat kell felhasználni arra, hogy megvizsgálják egy újabb kölcsönmegállapodás lehetőségét a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - mondta még szeptember elején a román államfő, amikor Bukarestben fogadta Jeffrey Franks-et, a nemzetközi pénzintézet romániai küldöttségének vezetőjét. Akkor Jeffrey Franks azt mondta, a gazdasági és pénzügyi reformokat folytatni kell 2011-ben és 2012-ben is, bár az elkövetkező két évben szerinte nem lesz szükség olyan szigorú megszorító intézkedésekre, mint az idén. A szükséges teendők között Franks a közszféra és a társadalombiztosítási rendszer átalakítását, valamint a közkiadások lefaragását említette.