Vágólapra másolva!
Franciaország 2 százalék alá szorítaná a ma még tetemes költségvetési hiányát 2014-ig, s erről egy több éves költségvetési irányt megszabó törvény fog rendelkezni. A németek által kitűzött 0,3 százalékos hiány még a franciáknak is sok.
Vágólapra másolva!

A francia kormány 2013-ra 3 százalékos, 2014-ben pedig 2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tervez - közölte szerdán François Baroin, a költségvetésért felelős miniszter.

A 2011-es költségvetési törvénytervezettel együtt be fogja terjeszteni az állami kiadások három éves programjáról szóló törvényt is, amely a deficitcsökkentés irányát írja elő - közölte a Canal+ kereskedelmi televíziónak adott interjúban a miniszter.

François Baroin ismételten elmondta, hogy a kormány idén szeretné az államháztartási hiányt a GDP nyolc százaléka alá szorítani, és 2013-ra pedig három százalékra lecsökkenteni. "Azután még lejjebb megyünk, 2 százalékra 2014-ben" - tette hozzá.

Azt is megemlítette, hogy Németország 0,3 százalékos hiánycél tűzött ki addigra, és 2016-ra kíván visszatérni a költségvetési egyensúlyhoz. "Nekünk egy kicsit nagyobb távot kell befutnunk, de ezt az irányt kell tartanunk" - hangsúlyozta a miniszter.

A francia kormány nemrégen jelezte, hogy a vártnál valamivel jobb gazdasági növekedés miatt az államháztartási hiány idén valamivel kisebb lesz a vártnál, megközelítőleg a GDP 7,8 százalékát érheti el.