Fenn kell tartani a reformösztönzőket az EBRD elnöke szerint

Vágólapra másolva!
Az EBRD első embere szerint az európai integráció ösztönzői egy-egy meghatározott cél eléréséhez kapcsolódnak, és amint egy ország ezt a célt eléri, az ösztönző tényező abban a pillanatban "eltűnik".
Vágólapra másolva!

A pénzügyi válság egyik tanulsága az, hogy gondoskodni kell a reformösztönzők folytatólagos, az egyes tagállamok EU-integrációja után is ható érvényesüléséről, mert ma nem ez a helyzet - mondta csütörtök esti londoni előadásában az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.

Thomas Mirow a londoni Reform Clubban tartott szemináriumon szólalt fel. A tágabb értelemben vett kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására alapított pénzintézet vezetője szerint a válság feltárta az európai gazdasági és intézményi integráció fő problémáit. Ezek közül is a legfontosabbak közé tartozik, hogy az integráció ösztönzői egy-egy meghatározott cél eléréséhez kapcsolódnak, és amint egy ország ezt a célt eléri, az ösztönző tényező abban a pillanatban "eltűnik".

Mirow szerint ezért az európai szintű gazdaságirányítás rendszerét úgy kell átalakítani, hogy a felelős magatartás ösztönzői az uniós csatlakozás után is érvényesüljenek.