Pluszban kezdték a hetet a vezető részvények

Vágólapra másolva!
Pluszban nyitott a BUX, és a nyitás után nem sokkal erősödésben voltaka vezető részvények is.
Vágólapra másolva!

A pénteki záró értékéhez képest 0,85 százalékos, 194 pontos emelkedéssel nyitott a BUX. nyitás után tíz perccel minden vezető részvény pluszban volt.

Az OTP 5110 forintot ért, ami 1,4 százalékos erősödést jelent a pénteki záróértékéhez képest. A Mol 0,6, az MTelekom 0,1, a Richter 0,7 százalékos pluszban volt nyitás után nem sokkal.

Emelkedést vár hétfőn a budapesti részvénypiacon Málits Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője is. Hangsúlyozta: a forint erős, az OTP kitörési helyzetben van.

A CIB Bank előrejelzésében felhívja a figyelmet arra, hogy a nemzetközi piacokról nem várható hétfőn fontos adat, így inkább a pénteki utórezgések határozhatják meg a részvénypiacokat. Ennek értelmében az európai határidők további emelkedést jeleznek, miután Ázsiában is pluszosak a tőzsdék.

Emlékeztetnek arra is, hogy az MNB hétfőn délután dönt az irányadó kamatról, a bank elemzői a piaccal egyetemben kiváró álláspontra helyezkedtek, a konkrét fiskális tervek fogják ugyanis a legnagyobb mértékben befolyásolni Magyarország kockázati megítélését.

Inflációs és reálgazdasági oldalról lehetne további lazítani, a költségvetéssel kapcsolatos esetleges piaci csalódás esetén azonban a szigorítás sem kizárt. Emelés nem várható sem az eurózónában, sem az Egyesült Államokban, kamatváltoztatási kényszer tehát erről az oldalról nincs. Hétfőn hallgatják meg ugyanakkor Jean-Claude Trichet EKB-elnököt az Európai Parlamentben - teszi hozzá a CIB