A jövő év elején indul az adó- és vámhivatal összevonása

Vágólapra másolva!
Várhatóan Nemzeti Adó- és Vámhivatal néven működik majd az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalból és a Vám- és Pénzügyőrségből összeolvadó szervezet. Az integráció 2011. január 1-jén kezdődik, első lépésben csak a vezetői szintek olvadnak össze.
Vágólapra másolva!

Jövő év elején, 2011. január 1-jén indul el az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség integrációja. Az új szervezet várhatóan Nemzeti Adó- és Vámhivatal néven működik majd önálló kormányhivatalként - közölte Varga Árpád, az APEH elnökhelyettese pénteken.

Az összevonás eredményeként egy kézbe kerül a költségvetési bevételek nyilvántartása, beszedése és ellenőrzése - mondta a Varga Árpád a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásán.

A párhuzamosságok felszámolása költségcsökkentést is eredményez, az egyablakos rendszer kialakítása pedig az adóalanyok számára is egyszerűbbé teszi az ügyintézést - mondta az elnökhelyettes. 2011. január 1-jével csak a vezetői szintek olvadnak össze, a szakfőosztályok önállóak maradnak, egészen addig, míg az egységes folyószámlarendszer nem alakul ki. A szervezet élén elnök áll majd, az ő munkáját a bűnügyi, a vám, az adó, az informatikai és a gazdasági területért felelős elnökhelyettes segíti majd - mondta Varga Árpád.

Az integráció nyomán egy intézményrendszerbe kerül az adóhivatal 15 ezer és a vám- és pénzügyőrség 7 ezer alkalmazottja. Az elnökhelyettes úgy látja, az adóhivatal 90 milliárd és a vám- és pénzügyőrség 40 milliárd forintos éves költségvetése fedezni fogja a működési költségeket. Az összeolvadás során szükségszerűen közelíteni kell a két szervezet munkavállalóinak bérezését - tette hozzá.

Varga Árpád előadásában kitért arra is, világtendencia a két szervezet összevonása, a szakember példaként Észtországot említette, ahol három esztendő alatt valósult meg az adó- és vámhivatal integrációja.