Az Erste vizsgálja a frankhitelek euró alapú hitelekre válthatóságát

Vágólapra másolva!
Az Erste Csoport vizsgálja, hogy miként válthatnák át svájci frank alapú hitellel rendelkező ügyfeleik hiteleiket euró alapú hitelre - közölte a csoport.
Vágólapra másolva!

A bankcsoport közleménye szerint ezt a lehetőséget "a svájci frank esetleges további erősödése, illetve a makrogazdasági környezet jelentős romlása esetén" ajánlanák fel, szigorúan csak önkéntes alapon, és az arra rászoruló, bajban lévő ügyfelek kérésére. A bank a közleménnyel arra reagált, hogy a devizapiacon a frank erősödését hétfőn délelőtt egy olyan piaci értesülésnek tulajdonították, amely szerint egy nagy osztrák bank svájci frankban kihelyezett magyarországi hiteleinek euró-hitelekre történő konvertálására készül. A hír hatására a rövid svájci frank pozíciókat nagy tömegben kezdték lezárni az alkuszok.

A dollár a kora reggeli 0,9790-es svájci frank jegyzésről 0,9705-re, két és fél éves mélypontra gyengült, az euró eközben 1,3785 dollárról 1,3600 alá, a svájci frankkal szemben pedig 1,3467-ről 1,3300 alá gyengült.

Nem régen az Otthon Centrum (OC) hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. javasolta a frankhiteleseknek, hogy váltsák euró alapú hitelre adósságukat. A szakértők szerint a bajba jutott hitelesek számára jelenleg talán a forinthitelek kockázata a legkisebb, azonban a svájci frankban eladósodottaknak nem éri meg forinthitelre váltani. A frankadós, aki most váltana forintra, teljes hitelére realizálja az árfolyamveszteséget. Számítások szerint egészen addig veszteséget okozna az átváltás, amíg a svájci frank becsült árfolyama a hátralévő törlesztési időszakban nem éri el a 241 forintot.