Betonacélban utaztak a milliárdos áfacsalók

2010.10.07. 11:58

Hamis számlák kiállításával 1,7 milliárd forint forgalmi adó befizetését kerülték ki magyar és német adócsalók, akik ráadásul még 200 millió forintot vissza is igényeltek betonacél behozatal nyomán. A vámparancsnokság vádemelési javaslata alapján akár 8 év is kiszabható az elkövetőkre.

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága 2008-ban nyomozást rendelt el több magyarországi székhelyű gazdálkodó tevékenységével összefüggésben különösen nagy értékre elkövetett adócsalás és csalás, valamint okirat-hamisítás miatt - olvasható a vámparancsnokság közleményében.

A büntetőeljárásban érintett magyarországi gazdálkodók betonacél kereskedelemmel összefüggésben, valótlan adatokat tartalmazó számlák kiállításával és felhasználásával az általános forgalmi adó bevételt - 2006. év I. negyedévétől 2008. III. negyedévéig terjedő időszak vonatkozásában - mintegy 1,7 Milliárd forinttal csökkentették és közel 200 millió forintot igényeltek vissza jogosulatlanul.

A büntetőeljárás során megállapítást nyert, hogy egy magyarországi székhelyű gazdasági társaság a németországi anyavállalat közreműködésével rendszeresen vásárolt az Európai Unió más tagállamaiból betonacélt magyarországi felhasználás céljából. A betonacél importját terhelő általános forgalmi adó fizetési kötelezettség elhárítása érdekében az értékesítési láncolatban fiktív - valós gazdasági tevékenységet nem folytató - magyarországi cégeket tüntettek fel importőrként. A színlelt gazdasági események leplezésének céljából valótlan tartalmú bizonylatokat, szerződéseket és szállítási megrendeléseket állítottak ki.

A nyomozás során 1 német és 4 magyar állampolgár volt előzetes letartóztatásban. A német állampolgárt kiemelkedően magas, 60 millió forint óvadék letétbe helyezése mellett helyezte szabadlábra a bíróság. A sikeres büntetőeljárás során a pénzügyőr nyomozók biztosítási intézkedés keretében lefoglaltak egy ingatlant és az illetékes bíróság zár alá vett négy bankszámlát. A biztosítási intézkedések eredményeként a kárbiztosítás közel 1,2 milliárd forint.

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága az elmúlt héten a nyomozást befejezte és a közel 15 ezer oldalból álló nyomozati iratot vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészség részére. Bizonyítottság esetén az elkövetőkre akár 8 év szabadságvesztés büntetés is kiszabható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK