OECD: Túlreagálták a befektetők az euróövezeti adósságkockázatot

Vágólapra másolva!
Állati ösztönöktől hajtva reagálták túl a befektetők egyes euróövezeti tagállamok törlesztési kockázatát, amire túlzott megszorításokkal reagáltak az adott államok, hogy megnyugtassák a piacokat. A túlzott megszorítások viszont megfojtják a növekedést, véli az OECD vezető szakértője, Hans Blommestein.
Vágólapra másolva!

"Állati ösztönöktől hajtva" túlreagálták az euróövezeti kötvénypiaci befektetők a valutauniós államadósok, főleg Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország törlesztési kockázatait, komoly kilengéseket okozva ezeknek az országoknak a kötvényhozamaiban - vélekedett Londonban hétfőn megjelent nyilatkozatában az OECD egyik vezető szakértője.

Hans Blommestein, a fejlett ipari térség gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezetének kötvénypiaci és közadósság-kezelési igazgatója a Financial Timesnak azt mondta: a piac lélektana "nagyon negatív, és nem feltétlenül a tényekre alapszik, hanem állati ösztönökre ... amelyek az adatok által indokoltnál gyakran sokkal nagyobb kötvénypiaci eladási hullámokat okoznak".

Blommestein szerint a piac olyan helyzetet teremt, amelyben egyes országok a befektetők megnyugtatására törekedve "túl messzire mennek" a költségvetési megszorításokkal, ez azonban a gazdasági növekedés megfojtásának kockázatával jár.

"A piac hirtelen úgy érzékeli, hogy valamely ország adóssága kockázatos, és így jóval magasabb hozamokat követel (az adott országtól), ami komoly finanszírozási nehézségeket okoz ezeknek az országoknak" - fejtegette az OECD vezető szakértője. Az egyes euróövezeti tagállamok piaci adóskockázati megítélése valóban szélsőséges mértékben romlott az elmúlt időszakban.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision legújabb negyedéves összesítése szerint - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - a piac jelenleg Görögországot tartja a világ második legkockázatosabb adós országának Venezuela után, de a legmagasabb kockázatú államadósok tízes globális listájára még két további euróövezeti tagállam, Portugália és Írország is felkerült az elmúlt három hónapban.