A Déli Áramlat 2018-tól teljes kapacitáson üzemel a Gazprom szerint

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom azt közölte, hogy a Déli Áramlat gázvezeték 2018-tól teljes kapacitással üzemel majd, Bulgáriát pedig már 2015 végén el tudják majd látni orosz gázzal.
Vágólapra másolva!

Az Oroszország által támogatott Déli Áramlat gázvezeték várhatóan 2018-tól üzemel teljes kapacitással, míg egy rövidebb szakaszát már 2015 decemberében átadhatják - nyilatkozta az orosz energiaipari óriás, Gazprom szóvivője csütörtökön.

Az összesen négy szakaszból álló Déli Áramlat legelőször elkészülő része Bulgáriáig szállít majd orosz földgázt, évi mintegy 15,6 milliárd köbméteres összkapacitással. A 2018-ra elkészülő teljes vezetékhálózaton keresztül évente várhatóan 63 milliárd köbméter érkezik Európába.

A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller 2010 májusában még úgy nyilatkozott, hogy az első európai szállítások 2015-ben történhetnek. Akkor nem közölt részleteket arra vonatkozóan, hogy hova kerül majd ez a földgáz.

A Déli Áramlat Oroszországból a Fekete-tengeren át Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Szerbiába, Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába, négy vezetéken keresztül szállít majd földgázt. A vezetéket üzemeltető vállalat részvényese az orosz Gazprom és az olasz ENI, az osztrák OMV és a francia EdF.

Magyarországon politikai konfliktust okozott a Déli Áramlat: a Fidesz politikusai 2008-ban felszólították Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy ne írja alá a szerződést. Orbán Viktor az aláírás után puccshoz hasonlította a lépést. "A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen" - mondta Orbán Viktor egy szlovákiai konferencián az év februárjában. Márciusban aztán a Gyurcsány-kormány által aláírt szerződés valódiságát is vitatta ellenzékben a párt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korményra kerülése után, idén augusztusban már azt közölte, hogy "egyoldalú gázellátási helyzete miatt Magyarország érdekelt úgy a különböző gázszállító útvonalak kiépítésében, mint a több forrásban, így támogatja mind a Nabucco, mind a Déli Áramlat tranzitvezeték megépítését és összekapcsolását a hazai elosztó rendszerekkel".

Magyar szempontból az orosz gázt szállító Déli Áramlat előnye, hogy elkerüli Ukrajnát, amelynek szinte minden télen elszámolási problémája akad Oroszországgal, ami miatt az Európába tartó tranzit időnként akadozik. Az uniós Nabucco-terv közel-keleti gázt hozna a Balkánon keresztül Európába, vagyis Oroszországtól független forrást használna.