Vágólapra másolva!
Két év hanyatlás után az idei második negyedévben növekvőre fordultak a foglalkoztatási mutatók az Európai Unióban, a munkanélküliség szintje pedig május óta csökken - derül ki az Európai Bizottság havi munkaerő-piaci figyelőjéből.
Vágólapra másolva!

A jelentés más tagállamok mellett Magyarország foglalkoztatási helyzetének alakulását is nagyító alá vette, és megállapította, hogy május és július között mind a foglalkoztatási, mind a munkanélküliségi mutató javult, jóllehet még mindig elmarad az uniós átlagtól. A foglalkoztatottak száma a 15-64 éves korosztályban 3,76 millió volt, ami 0,6 százalékos csökkenés ugyan a tavalyi hasonló időszakhoz képest, de 69 ezer fővel több az idei első negyedévinél. A munkanélküliség augusztusban 10,9 százalék volt, de már második hónapja csökkenést mutatott. Hanyatlott ráadásul a fiatal munkanélküliek aránya is, a júniusi 27,9-hez képest 27,1 százalékra.

Jobbak voltak Magyarországon a jövedelmi mutatók is, és szintén javulónak tűnt az üzleti környezet - derül ki a jelentésből, amely az utóbbira példának hozta a General Motors bejelentését újabb szentgotthárdi munkahelyek teremtéséről. A bizottság emlékeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognózisára, miszerint a munkanélküliségi szint stabilizálódik Magyarországon, és csak kicsivel lesz 10 százalék fölött.

A jelentés szerint uniós szinten idén jobban alakulhat a munkaerőpiac a korábban vártnál, de a fellendülés időszakában nagy eltérések várhatók az egyes tagországok között.