Nem drágultak a lakossági hitelek

Vágólapra másolva!
Július óta nem emelték a hitelkamatokat a pénzintézetek. A számlavezetéshez kapcsolódó díjak az infláció mértékének megfelelően nőttek - állapította meg átfogó vizsgálatában a pénzügyi felügyelet.
Vágólapra másolva!

Nem változtak alapvetően a lakossági hitelek kamatai az elmúlt negyedévben - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hétfőn. A felügyelet által vizsgált 39 bankból 14, a takarékszövetkezeteknél 138 közül 100 nem módosított lakossági hitelterhein. Számos pénzpiaci szereplő nem változtatott az ügyfeleknek felszámított költségeken és a közeljövőben sem tervez ilyet.

A PSZÁF először jelentette meg a pénzügyi szervezetek által 2010. július 30-tól alkalmazott költségek, díjak, kamatok változásait összefoglaló tájékoztatóját. A pénzpiaci szektor közel 500 szereplőjénél indított vizsgálat július végén indult, és az év végéig tart. A PSZÁF áttekinti, hogy az intézmények az általuk meghirdetett kondíciók szerint számítják-e fel a lakosságnak nyújtott szolgáltatásaik díját, költségét, kamatát.

A legjelentősebb, a jelzáloghiteleknél tapasztalható fejlemény, hogy a devizahitelezés korlátozása miatt új konstrukciók jelentek meg, kiegészítve a már meglévő forinthitelek kínálatát. A jelzálogalapú devizahitelezést teljesen megszüntették a hitelintézetek, illetve a vonatkozó jogszabályban lehetővé tett célokhoz igazították termékeiket.

A vizsgált időszakban jelentek meg nagyobb számban az iskolakezdéshez kötődő akciós fogyasztási kölcsönök is. A legmarkánsabban érzékelhető változás a banki betétek után fizetett kamatok csökkenése, elsősorban a rövid futamidejű forintbetétek és a látra szóló kamatok esetében - állapította meg a PSZÁF.

A számlákhoz kapcsolódó szolgáltatások díjai általában az infláció növekedésével egyező mértékben nőttek. Egy-két szolgáltatónál ez a számlacsomagok és kapcsolódó díjak széles körét érintette, a többi díjmódosítást végrehajtó intézmény csak egy-egy terméknél változtatott. Bizonyos számlatermékeknél például a korábban 0 forint költségű szolgáltatás is díjkötelessé vált- áll a közleményben.

A vizsgálatról szóló PSZÁF-tájékoztatót itt találja.