Mégis az NGM-hez kerül az ITD Hungary

Vágólapra másolva!
Zártkörűen működő részvénytársaságból kormányhivatallá alakul át, és Nemzeti Külgazdasági Hivatal néven a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá kerül jövőre a magyar cégek exportlehetőségeit és a külföldiek hazai beruházásait segítő ITD Hungary. Alig néhány hete, hogy úgy tűnt, a tárca elveszti az intézmény felügyeletét.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai döntése értelmében központi hivatallá alakul az ITD Hungary Zrt, ezáltal átláthatóbb, kisebb és ezáltal költséghatékonyabb szervezetként működik tovább. A január elsejétől felálló új hivatal tulajdonosi és felügyeleti jogait a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja - írja csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A hivatal létrehozása további lépés azon az úton, amely megszünteti azt az állapotot, hogy állami közfeladatokat gazdasági társaságok látnak el. A központi hivatalban dolgozó munkatársak kormánytisztviselők lesznek. Az export- és befektetésösztönzési feladatokat ellátó ITDH új neve Nemzeti Külgazdasági Hivatal lesz - áll a közleményben.

A döntés azért váratlan, mert miután nemrég nyilvánosságra került, hogy az NGM nem utalta időben az ITDH-nak a működéshez szükséges forrásokat, a kormány úgy rendezte az addig két minisztérium felügyelete alatt álló intézmény helyzetét, hogy a finanszírozását is a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) rendelte. A Magyar Közlönyben október 6-án jelent meg az erről szóló határozat. (Az [origo]-nak akkor nyilatkozó kormányzati források a két miniszter, Matolcsy György és Fellegi Tamás konfliktusát sejtették az ügy hátterében - erről bővebben itt olvashat.)

A jelek szerint a költségvetési tervezés során gyökeresen megváltozott a jelenlegi állapot, így január 1-jétől a leendő Nemzeti Külgazdasági Hivatal minden szempontból az NGM alá tartozik majd.