A szlovák parlament nem szavazta meg a bankadót

Vágólapra másolva!
Nem kapott többséget a pozsonyi parlamentben a Smer bankadó bevezetésére irányuló javaslata, amivel az áfa-emelést akarta elkerülni az ellenzéki párt.
Vágólapra másolva!

Nem kapott parlamenti támogatást csütörtökön a szlovák Irány-Szociáldemokrácia (Smer) bankadó bevezetésére irányuló javaslata, amely az ellenzéki párt szerint a tervezett áfaemelést válthatta volna ki: a beterjesztést 76:68-as szavazataránnyal vetették el a képviselők.

A pénzügyminisztérium indoklása szerint a Smer javaslata túl korai volt, tekintve, hogy az uniós vezetők jelenleg vitatják meg az egész unióra kiterjedő tranzakciós adóról szóló javaslatot.

Az előterjesztés szerint a szlovák bankadó nyomán 186 millió euróval nőttek volna az idén a költségvetés bevételei, és ez valószínűleg elég lett volna az áfa egy százalékpontos - 19 százalékról 20 százalékra - emelésének kiváltására. A Szlovákiában működő bankok nyeresége az idei első félévben 240 millió euró volt. Október elején egy brüsszeli kötetlen találkozón Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter egyértelműen az uniós tranzakciós adó ellen foglalt állást.

Magyarországon júliusban fogadta el az országgyűlés az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvényjavaslatot, mely egyebek mellett különadó befizetésére kötelezi a pénzügyi szektor cégeit. A magyar képviselők közül 301-en igennel voksoltak, a 12 LMP-s nemmel, és volt egy tartózkodás is. A kormánypárti frakciók mellett a Jobbik is megszavazta a javaslatot, a szocialisták nem nyomtak gombot (erről itt olvashat részletesen, a bankadóról szóló cikkeinket pedig itt találja).