Ázsia készül az erősebb valutára, féléves csúcson az olaj ára

Vágólapra másolva!
Az ázsiai nemzetek készülnek az erősebb valutákra és az infláció erősödésére a Fed döntése után; az amerikai jegybak döntése után gyengült a dollár, ami féléves csúcsra röpítette az olaj árát; a vártnál nagyobb nyereséget közölt a legnagyobb francia bank - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai nemzetek készülnek az erősebb valutákra és az infláció erősödésére, miután szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pénzügyi lazításról döntött. Ez azzal a hatással járhat, hogy erősödik a tőkebeáramlás a régióban - írja a Bloomberg.

Hong-Kong monetáris tanácsa a részvénypiaci lufi rizikójára figyelmeztet, He Fan kínai közgazdász pedig arra, hogy Kínának védekeznie kell az infláció gyorsulásával szemben. A thai pénzügyminiszter szerint a régió központi bankjai kapcsolatban vannak, így egy esetleges valutaspekulációra azonnal reagálni tudnak. Patrick Bennett, a Standard Bank stratégája szerint a Fed lépése minden valuta értékére fokozott nyomást jelent, a jüan esetében a nyomás lassabb lehet.

Hat havi csúcson az olaj ára

Az olaj ára hat havi csúcsot döntött csütörtökön, miután a dollár gyengült a Fed döntése után - írja a Reuters. A nyersolaj hordónkénti ára 68 centtel 85,37 dollárra nőtt decemberi lekötésre, mely május 4-e óta a legmagasabb ár. A Brent decemberi lekötésre szintén hat havi csúcsot döntött, és a hordónkénti ér elérte a 87,05 dollárt.

A dollár csütörtökön 0,2 százalékkal csökkent a valutakosárhoz képest. Ha a dollár továbbra is gyengül, akkor az olaj ára ezzel párhuzamosan nőni fog - mondta a Reutersnak Ken Hasegawa, a japán Newedge kereskedője.

Vártnál nagyobb nyereség a legnagyobb francia banknál

A BNP Paribas (a legnagyobb francia bank a piaci kapitalizáció alapján) csütörtökön harmadik negyedéves nettó nyereségének 46 százalékos emelkedéséről számolt be. A rossz kölcsönök állománya csökkent, és a belga Fortis bank integrációja is a megfelelő ütemben halad - írja a Wall Street Journal.

A cég nyeresége a szeptember 30-án zárult negyedévben 1,9 milliárd euróra nőtt a korábbi 1,3 milliárd euróról, ami meghaladja az elemzői várakozásokat.