Újra három évig jár majd a gyes

Vágólapra másolva!
Két évről újra három évre növelnék a gyermekgondozási segély (gyes) folyósításának idejét - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján közzétett törvényjavaslatból. A jövőben csak az otthon dolgozóknak engednék az időkorlátozás nélküli munkavégzést, a többiek legfeljebb heti 30 órában dolgozhatnának.
Vágólapra másolva!

A mostani kettő helyett ismét a gyermek harmadik életévének betöltéséig járna a gyermekgondozási segély. A változtatást az egyes szociális, gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú törvények módosítását tartalmazó, jelenleg egyeztetés alatt álló salátatörvény tartalmazza.

A javaslat korlátozza egyúttal a támogatást igénybe vevők munkavégzését. A jelenlegi szabályok szerint a gyermek egy éves kora után - a gyes igénybevételével - időkorlátozás nélkül lehet munkát vállalni.

Az új jogszabály a jövőben azonban csak az otthon dolgozóknak engedné az időkorlátozás nélküli munkavégzést, a többiek legfeljebb heti 30 órában folytathatnának kereső tevékenységet.

Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikai helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: azért tartják szükségesnek kismértékben korlátozni a gyest igénybe vevő édesanyák munkavégzését, mert szerintük igazságtalan, hogy a támogatás annak is járjon, aki egész nap nincs a gyerekével.