A britek is Kínában üzletelnének, össztűz a Fed politikájára

Vágólapra másolva!
Az eddigi legnagyobb üzleti delegáció látogat Kínába az Egyesült Királyság részéről; a Fed elnöke megvédte az állandó kritika alatt álló amerikai gazdaságélénkítő tervet; a Google és a Dell további felvásárlásokban gondolkozik - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

David Cameron brit miniszterelnök vezeti az eddigi legnagyobb üzleti delegációt, ami az Egyesült Királyság részéről Kínába látogat hétfőn - írja a Wall Street Journal. Azt remélik, hogy készpénzzé tudják váltani a két ország között az elmúlt években kialakult kapcsolatot.

Cameron kormányának egyik prioritása egyébként a szorosabb kereskedelmi kapcsolat kiépítése Kínával. A miniszterelnök reményei szerint az út során számos üzletet kötnek, amely segít majd a brit cégeknek az export-vezérelt fellendülésben.

A nyugodt kínai kapcsolatoknak meg lehet az ára, visszatarthatja Londont attól, hogy nyilvánosan bírálja az ázsiai ország gazdaságpolitikáját, és az emberi jogokkal kapcsolatos tevékenységüket. A kereskedelmi kapcsolatok azonban korlátozottak maradhatnak mindaddig, amíg Kína továbbra is a kivitelt erősíti, nem pedig a belföldi keresletet.

Össztűz a Fed politikájára

A Fed elnöke, Ben Bernanke megvédte az amerikai gazdaságélénkítő tervet, mely által 600 milliárd dollárt pumpálnak a gazdaságba - írja BBC News Online. Bernanke szerint a lépéssel az infláció nem megy majd "különleges magasságokba".

Néhány Fed hivatalnok is ellenzi a tervet. Emellett Kína, Brazília, Dél-Afrika és Németország egyaránt kritikával illette az amerikai gazdaságpolitika ezen irányát. A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble szerint a Fed döntése aláássa az Egyesült Államok szavahihetőségét, bizonytalanságot okoz. A kínai központi bank világszintű valutareformot sürget, az egyik kínai pénzügyminiszter-helyettes pedig kérte a többi fejlett országot, hogy tartózkodjék a pénzellátás efféle növelésétől. Dél-Afrika szerint a fejlődő országoknak okozhatja a legnagyobb károkat.

A brazilok figyelmeztetnek, hogy a Fed intézkedése más országokban értékpapír-lufi kialakulásához vezethet. Azaz a dollárral szemben felértékelődő valutákban jegyzett értékpapírokat is túlságosan felértékelheti a piaci spekuláció, ami később akár pénzügyi válságokat is okozhat.

Tovább terjeszkedne a Google és a Dell

A Google és a Dell további vállalatfelvásárlásokban gondolkozik, a felvásárlások értéke idén a technológiai cégeknél már meghaladja a 60 milliárd dollárt az Egyesült Államokban - írja a Bloomberg.

A Google példálul YouTube és DoubleClick méretű cégek megvásárlásán gondolkozik, hogy online szolgáltatásait fejleszteni tudja,. Az internetes és számítógépes cégek egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a felvásárlásokra, hogy ügyfeleket és új technológiákat szerezzenek.