Decembertől tovább tart nyitva a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
December 1-től fél órával hosszabbodik a Budapesti Értéktőzsde kereskedési ideje - jelentette be Tóth Attila, a BÉT vezérigazgató-helyettese Budapesten. A lépéstől forgalombővülést várnak, mert lehetőség lesz arra, hogy a piac még aznap lereagálja a tengerentúli eseményeket.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde igazgatósága várhatóan a november 24-i ülésén hagyja jóvá azt a javaslatot, mely szerint december 1-től fél órával meghosszabbítják a Budapesti Értéktőzsde kereskedési idejét.

Az intézkedést a nyugat-európai piacok hosszabb nyitva tartása, illetve a délutáni amerikai tőzsdenyitás indokolja, de jelentős, nap 1-2 milliárd forint forgalombővülést is várnak ettől. A kereskedési idő hosszabbítását a piaci szereplők is támogatják.

A BÉT részvénypiacán a szabad kereskedési szakasz decembertől 17 óráig tart majd. Az ezt követő záró ügyletkötési és záróáras kereskedési szakasz után 17.10-kor zár a tőzsde a jelenlegi 16.40 helyett.

A nyugat-európai piacok ugyan jelenleg egy-másfél órával a BÉT kereskedési ideje után zárnak - a régióban pedig nem jellemző a hosszabb kereskedési idő -, a félórás hosszabbítást az indokolta, hogy így a zárás olyan időszakra esik majd, amikor a többi európai piacon nincs zárás. Így a piaci szereplők várakozása szerint nagyobb figyelem esik majd a magyar piacra.

A BÉT több éves statisztikája pedig azt mutatja, hogy az üzletkötési aktivitás megélénkül a kereskedés végén, és ez részben összefügg az amerikai tőzsdék arra az időre eső nyitásával. A hosszabb nyitva tartás lehetőséget ad majd, hogy a piac még aznap lereagálja a tengerentúli eseményeket.